Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 05:57:55

Чернігівські народні депутати не пасуть задніх у всеукраїнських рейтингах, – ОПОРА

10.11.2016   16:37Агенцiя

8 листопада у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбувся інформаційний форум «Інструменти парламентського моніторингу: як дізнатися все про свого депутата». В ході заходу Наталія Висіканець, громадський консультант громадянської мережі «ОПОРА» в Чернігівській області, повідомила, що ОПОРА протягом періоду лютий-жовтень проводила парламентський моніторинг.

Предметом дослідження якого стала діяльність 105 депутатів-мажоритарників Верховної ради України.

 

«Проект моніторингу діяльності депутатів не мав на меті ставити оцінки особистості. Ми констатуємо факти: те, що ми можемо знайти у вільному доступі, а також інформацію від помічників народних обранців, діяльність у парламенті і власне законотворчу роботу», - зазначила Наталія Висіканець.
 
Експерт презентувала можливості, сервіси та цікавинки порталу для аналізу голосувань народних депутатів та фракцій «Вони голосують для тебе», а також ознайомила із роботою сайту ОПОРИ  «РАДА». Цей ресурс є унікальним тому, що з допомогою його сервісів можна виконувати пошуки по стенограмам парламенту і комітетів. Також можна дізнатися чи дисципліновано депутат відвідував засідання ВРУ, комітетів і як він голосує, цікавим є сегмент «Улюблені слова депутата під час виступів», біографія депутата на момент обрання, інформація про помічників.
 
Портал «Вони голосують для тебе» дає інформацію для аналізу та дослідження як насправді відбувається робота депутата у парламенті. На скільки ті речі, які декларує народний обранець, співпадають з тим, як поводить себе під час голосувань, коли голосує «за» або «проти», коли не підтримує позицію фракції і т.д. Тобто тут є повна картина волевиявлення нардепів. Крім того, можна дізнатися про друзів депутата, але лише по голосуванню.
 
Законотворча робота депутата також оперативно відображається у його профайлі на сайті «Вони голосують для тебе». Тут можна подивитися які запити, звернення та законопроекти надавалися та пропонувалися парламентарем. Тематика запитів, їх кількість та результативність – все це фіксується на сайті. Щодо законопроектів, то відслідковуються не лише кількісні показники, а і якісні. Які проекти стали законами, які пройшли перше читання, які мають шанс на успіх. Вибагливий виборець тут також зможе знайти також контакти приймальні народного депутата, його передвиборну програму та декларації.
 
 
«Можливо портал РАДА – не є продуктом для широкого загалу виборців. Не всі хочуть голосувати свідомо, не бажають аналізувати діяльність народних обранців, тим самим скидаючи з себе відповідальність під час прийняття рішень. Але насправді я впевнена ситуація буде змінена в кращу сторону, адже чернігівська область має більше покриття інтернетом, набагато більше ніж було кілька років тому і доступ до такого продукту буде ширшим і я переконана зиск від того буде», - зазначила Наталія Висіканець.
 
За її словами за результатами парламентського моніторингу лідером серед мажоритарників Чернігівської області є Олександр Кодола. «Але за спостереження за іншими депутатами можу сказати: вони не пасуть задніх. Діяльність доволі активна, вона не завжди висвітлюється, про неї ми не завжди отримуємо інформацію. Робота насправді ведеться. І її динаміка в чернігівському регіоні позитивна: залучення інвестиційних коштів, лобіювання інтересів виборців області, законодавчі ініціативи. На мою думку ситуація не ідеальна, але вона стабільно хороша», - акцентувала увагу присутніх експерт.
 
Проект парламентського моніторингу у минулому році здійснювався у 12 областях, цього року вже досліджується діяльність депутатів у всіх регіонах. Головна мета проекту не взяти мікроскоп і шукати негатив у роботі парламентів, а шукати точки дотику та можливості для співпраці. «Моніторинг парламенту – це інструмент співпраці, це можливість говорити на рівних. Адже можливо депутат в чомусь не дотягує у своїй діяльності через те, що він не знає про це, не має зворотнього зв’язку з виборцями та інформації», - наголосила громадський консультант Громадянської мережі «ОПОРА».
 
Під час заходу були презентовані буклети «Ви і народний депутат» - інформаційний матеріал, де виборці можуть знайти як звернутися до народного депутата, ознайомитися із обов’язками та функціями обранця,  «Анатомія ради» - це мапа інформаційних порталів «Вони голосують для тебе» та «РАДА»; «Принципи роботи політичних партій» - це прості поради, яким чином виборцю дізнатися чи дійсно партія, на яку він робить ставку, буде працювати саме для задоволення потреб суспільства, а не для наживи купки осіб.
 
 

 
Прес-центр «Чернігівський вибір»
Фото Мар'яна Харді

 

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини