Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 14:37:48

Постраждалі від наслідків Чорнобиля пікетували Чернігівську облдержадміністрацію. ФОТО

22.08.2014   11:53

22 серпня під стінами адміністрації зібралися чорнобильці, які виступають проти свавілля обласних чиновників.

За словами мітингуючих у 2010 році в області розпочався "експеримент" і їх позбавили статусу "чорнобильців". В результаті 97 осіб втратили пільги та забезпечення, яке виділяла їм держава.

З того часу почалася судова тяганина та боротьба за відновлення прав. Учасники акції кажуть, що мають рішення судів, згідно яких яких їм мають видати нові посвідчення, але у адміністрації не поспішають це робити.

Правозахисник Ігор Пушкевич представник ВГО Богдана Хмільницького розповів наступне:

- Ми звинувачуємо у бездіяльності обласне керівництво і працівників Департаменту соціальної роботи. З 2010 року правники Департаменту соціальної політики провели експеримент над даними категоріями громадян чорнобильців. З огляду на те, що ця категорія громадян найменша і заступитися за неї нікому, люди мають онкологічні захворювання і практично сил та здоров’я боротися за свої правау них небагато, то їм скасували посвідчення та пільги. Проте ці люди не стали мовчати. У Чернігівській області біля 20 рішень судів прийнято на користь даної категорії чорнобильців. Суди другої та третьої інстанцій стали на захист цієї категорії чорнобильців. Рішення звучали так: дії даних посадових осіб незаконні, рішення які вони прийняли скасовані, а ОДА має повернути посвідчення чорнобильців та пільги. Але на сьогодні рішення суду не виконується.

За його словами до 2010 року ці люди відповідно до медичних висновків отримували пільги, а потім їх скасували. Привід для відміни пільг був наступним: ця категорія громадян не відноситься до потерпілих.

- Але ці люди ніколи і не могли бути потерпілими, - каже Ігор Пушкевич, - цей статус отримують тільки 2 та 3 категорія. До 1 категорії відносяться постраждалі внаслідок вибуху Чорнобильської АЕС.

Як розповіли мітингувальники, такі проблеми у чорнобильців лише у Чернігівській області. У інших областях навіть декілька постраждалих з подібної категорії мають відповідні пільги та статус.

Під час проведення акції до людей із будівлі адміністрації ніхто не вийшов. Правозахисник відніс звернення з вимогами у відділ звернень громадян Чернігівської ОДА. Також він повідомив, що голова облдержадміністрації відсутній, а  заступник з гуманітарних питань готовий зустрітися з мітингувальниками.

Звертаючись до присутніх на мітингу, Ігор Пушкевич неодноразово наголосив на тому, що нинішні обласні керівники мають бути люстровані і на заміну їм мають прийти фахові люди, які відповідатимуть посаді і обрані за конкурсом.

На зустрічі з Сергієм Журманом та керівником Департаменту соціальної політики Олегом Русіним мітингувальники відповіді на свої вимоги не почули, а тому питання залишилося невирішеним.

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.