Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 21:19:45

Спрямувати зусилля на зниження рівня заборгованості з виплати заробітної плати

17.04.2014   18:33

Стан додержання законодавства у сфері оплати праці в області та шляхи подолання заборгованості з виплати заробітної плати обговорили учасники міжвідомчої наради, яка відбулась 17 квітня під головуванням заступника прокурора Чернігівської області Олександра Яся. У заході взяли участь заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Сергій Журман, керівники відповідних структурних підрозділів ОДА, контролюючих та правоохоронних органів, а також підприємств – найбільших боржників.

Як підкреслив Олександр Ясь, своєчасність виплати заробітної плати громадянам залишається одним із нагальних питань і для нашої області.

«Тільки в тісній співпраці і координації дій виконавчої влади, силових структур, керівників підприємств ми зможемо знайти шляхи подолання ситуації, яка склалася в області з погашення заборгованості із заробітної плати», - наголосив Сергій Журман.

Заборгованість з виплати заробітної плати на 01.04.2014 становила 20 млн. грн. (01.01.2014 – 16,4), економічно активні підприємства – 13 млн. грн. Вчасно не отримали заробітну плату понад 3 тис. працівників на 42 економічно активних підприємствах. Серед економічно активних найбільшу частку боргів мають підприємства будівництва – 5,5 млн. грн. (42,7%), підприємства промисловості – 4,1 млн. грн. (31,3%).

В 13 районах області заборгованість з виплати заробітної плати відсутня. Найбільші борги на підприємствах міст Чернігова (11 млн. грн.), Прилук (1,7 млн. грн.), Ніжина (5,8 млн. грн.).

Значну заборгованість – 681 тис.грн., складають борги 5 підприємств, що призупинили свою діяльність.

У ході обговорення учасники міжвідомчої наради відзначали, що незважаючи на вжиті заходи, стан законності у вказаній сфері потребує активізації. Недостатність взаємодії правоохоронних органів та державних органів влади не дозволила спрямувати зусилля на усунення причин та умов, що сприяють погашенню заборгованості з виплати заробітної плати.

Зокрема зазначалося, що органи виконавчої влади та місцевого самоврядування не приділяють належної уваги контролю за своєчасністю і повнотою виплати заробітної плати. Не в повному обсязі своїх можливостей та службових обов’язків здійснюють контроль за додержанням законодавства про оплату праці та прихованих трудових відносин органи податкової служби.

Потребує активізації і діяльність територіальної Держінспекції з питань праці, органів державної податкової служби та стан виконання судових рішень про стягнення заборгованості по заробітній платі.

Заслухали на засіданні й інформацію керівників підприємств боржників, серед яких більшість запевняли, що погашують заборгованість із заробітної плати згідно розроблених графіків, а також продовжують шукати шляхи вирішення проблемних питань.

За результатами наради, її учасники розробили низку додаткових спільних заходів, спрямованих на стабілізацію ситуації у сфері оплати праці та зниження рівня заборгованості серед економічно активних підприємств.
 

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини