Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 07:24:28

Про хід виконання ЗУ “Про звернення громадян” у відділах та управліннях міської ради, районних у місті Чернігові радах, комунальних підприємствах міста Чернігова

25.07.2013   07:30Агенцiя

Міська рада, її виконавчі органи, виконуючи вимоги Закону України “Про звернення громадян”, Указу Президента України від 07 лютого 2008 року № 109/2008 “Про першочергові заходи щодо забезпечення реалізації та гарантування конституційного права на звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування” проводять системну роботу щодо удосконалення організації роботи зі зверненнями громадян, забезпечення необхідних умов для реалізації конституційного права громадян на звернення, своєчасного і якісного розгляду листів та звернень на особистому прийомі, усунення причин, що їх породжують.

У межах повноважень реалізуються заходи щодо соціальної підтримки малозабезпечених верств населення, інвалідів, людей похилого віку, одиноких, непрацездатних громадян.

Зосередження зусиль керівництва міської ради, керівників структурних підрозділів, голів районних у місті рад направлено на застосування різних форм організаційно-масової роботи по вивченню справ на місцях, на вжиття комплексу заходів, спрямованих на удосконалення, відповідно до вимог законодавства, роботи зі зверненнями громадян, оперативне вирішення питань, на забезпечення взаємодії не тільки структурних підрозділів міської та районних у місті рад, а й депутатів усіх рівнів при розв’язанні проблем, з якими звертаються громадяни, при врахуванні їх у прийнятті рішень і соціальних програм та наданні практичної допомоги.

Для посилення виконавської дисципліни щодо розгляду звернень громадян, персональної відповідальності посадових та службових осіб за належне вирішення, у межах своїх повноважень, питань, порушених у зверненнях, введено у практику заслуховування оперативної інформації про стан розгляду звернень та звітів керівників відділів, управлінь міської ради, підприємств, установ та організацій міста про їх персональну відповідальність за стан роботи зі зверненнями громадян.

Щопонеділка на нараді у міського голови заслуховується інформація начальника відділу звернень громадян та соціальних питань щодо розгляду звернень громадян за минулий тиждень. Така практика дає можливість постійно тримати на контролі стан роботи зі зверненнями громадян та оперативно вирішувати важливі питання, що унеможливлює тяганину і зволікання при їх розгляді.

Відділом звернень громадян та соціальних питань міської ради проводиться цілеспрямована робота по контролю за розглядом звернень управліннями та відділами міської ради, Деснянською та Новозаводською районними у місті Чернігові радами, установами та організаціями міста, незалежно від форм власності, вивчається стан цієї роботи на місцях, надаються рекомендації, відповідна практична та методична допомога, узагальнюється і поширюється кращий досвід роботи зі зверненнями.

Здійснюється щоденний контроль за своєчасним і повним розглядом звернень громадян з найбільш життєво важливих питань. Такі звернення знаходяться на контролі у керівництва міської ради.

Систематично проводиться аналітична робота за матеріалами розгляду звернень. Аналіз надходження звернень по кількості і характеру дає можливість виявляти динаміку росту чи зменшення, причини, що їх породжують, вивчати потреби і запити мешканців міста, враховувати їх при формуванні бюджету міської та районних у місті рад, програм соціально-економічного розвитку, істотно активізувати роботу з вирішення обґрунтованих вимог громадян, вживати вичерпних заходів щодо реального поновлення порушених прав.

Діє система заходів, спрямованих на забезпечення конкретної роботи з пропозиціями, заявами і скаргами, удосконалення стилю та методів роботи, вишукуються нові, більш дієві форми спілкування з людьми.

З метою попередження необґрунтованих скарг та забезпечення гласності у роботі зі зверненнями, прозорості і відкритості у діяльності органів місцевого самоврядування, робота зі зверненнями громадян висвітлюється у засобах масової інформації. У газеті “Чернігівські відомості” та на офіційному сайті Чернігівської міської ради публікуються інформації щодо розгляду звернень, організації особистих прийомів, започатковані постійно діючі рубрики міського голови, його заступників, окремих спеціалістів, які надають консультативно-правову допомогу й оперативно висвітлюють матеріали розгляду звернень.

Удосконалюються форми особистого прийому громадян керівництвом міської та районних у місті рад, керівниками структурних підрозділів, окремими спеціалістами. Практикується участь у таких прийомах депутатів міської та районних у місті рад.

За 1 півріччя 2013 року керівництвом міської ради на особистому прийомі прийнято 122 громадянина, з них:

міським головою – 49; заступниками міського голови – 73;

Всі звернення мешканців на особистих прийомах контролюються у стислі терміни. Але, через несвоєчасність фінансування, не всі питання можливо вирішити одразу, особливо ті, що стосуються виконання капітального та поточного ремонту житла у повному обсязі. Такі звернення тримаються на контролі до повного їх вирішення.

За 1 півріччя 2013 року до міської ради надійшло 3992 письмових звернення громадян, включаючи звернення, що надійшли поштою, через уповноважену особу, через органи влади вищого рівня, та від інших органів, установ та організацій.

Забезпечується особливо уважне ставлення до розгляду таких звернень пільгових категорій громадян. Так, надано матеріальної допомоги на суму 196296 гривень:
інвалідам ВВв – 8 громадянам;
учасникам бойових дій – 4 громадянам;
учасникам ВВв – 38 громадянам;
багатодітним матерям – 11 громадянкам;
одиноким матерям – 27 громадянкам;
інвалідам дитинства – 12 громадянам;
іншим категоріям – 624 громадянам;

Кількість звернень від органів влади вищого рівня становить 548:
надійшло контролювалось
Облдержадміністрація 400 305
Обласна рада 4 3
Апарат ВР України 4 4
Обл ЖКГ 16 13
інші 124 99

Надходження цих звернень зумовлено запровадженням Урядової гарячої лінії та гарячої лінії голови облдержадміністрації, які були поставлені на особливий контроль з двох-, трьох- денними та тижневими термінами розгляду.

За звітний період надійшло 467 повторних звернень. Переважна більшість питань у них стосується житлово-комунального господарства, проведення капітального ремонту покрівель, квартир, заміни сантехнічного обладнання та газових приладів, знесення аварійних дерев, ремонту доріг, приватизації, оренди земельних ділянок та виготовлення технічної документації на них.

Аналіз роботи зі зверненнями громадян показує, що однією з причин надходження повторних звернень є неякісний їх розгляд. У місті щорічно приймається міський бюджет, затверджуються міські програми щодо життєдіяльності міського господарства, але при наданні відповідей не враховуються реальні фінансові можливості для вирішення питань. При повторному надходженні аналогічних заяв необхідно застосовувати норми ст. 8 ЗУ “Про звернення громадян”. Кількість колективних звернень становить 133, з них повторно – 18.

Із загальної кількості звернень найбільше стосується земельних відносин /приватизація, продаж, оренда та успадкування земельних ділянок, отримання державних актів – 2028, 615 – звернення з питань соціального захисту.

У 440 зверненнях піднімались питання комунального та дорожнього господарства (опалення, водопостачання, газифікації, електропостачання, будівництво і ремонт доріг, ремонт та експлуатація будинків, комунальних мереж, санітарний стан, благоустрій).

Відповідна робота зі зверненнями громадян проводиться безпосередньо у відділах та управліннях міської ради, Деснянській та Новозаводській районних у місті Чернігові радах.

Так, за даний період розглянуто 3605 звернення, з яких задоволено 1608, на особистому прийомі прийнято 3324 громадян.

До загальноміського диспетчерського центру управління житлово-комунального господарства Чернігівської міської ради за даний період надійшло звернень 2895, з яких задоволено 1461.

Проведений аналіз показує, що робота зі зверненнями громадян в цілому ведеться відповідно до вимог діючого законодавства та сприяє ефективному вирішенню проблем мешканців міста керівництвом міської ради та районними у міста радами.

Проте, доцільно звернути увагу голів районних у місті Чернігові рад, керівників структурних підрозділів міської ради, міських органів державної виконавчої влади, підприємств, установ та організацій міста на забезпечення дієвої співпраці щодо оперативного вирішення питань, які піднімають мешканці міста у своїх зверненнях, на особливо уважне ставлення до вирішення проблем пільгових категорій громадян, на недопущення фактів безпідставного зволікання та формального розгляду звернень.

Сергій Кухаренко звернув увагу районних у місті рад, керівників структурних підрозділів міської ради, міських органів державної виконавчої влади, підприємств, установ та організацій міста на забезпечення дієвої співпраці щодо оперативного вирішення питань, які піднімають мешканці міста у своїх зверненнях.

У минулому році комплексною комісією міської ради були перевірені всі комунальні підприємства міста щодо виконання своїх функціональних повноважень, у тому числі і роботи за зверненнями громадян. Зараз проводиться перевірка стану справ у відділах і управліннях міської ради та районних у місті радах.

На належному рівні організована робота за зверненнями громадян:
– управління ЖКГ міста;
– КП “Чернігівводоканал”;
– управління квартирного обліку та приватизації ж/фонду;
– управління архітектури та містобудування;
– управління земельних ресурсів;
– КП “ЖРЕД-10”;
– КП “Дільниця з контролю за благоустроєм міста”;
– управління споживчого ринку та підприємництва;
– районні у місті ради;
– КП “Десняське”;
– КП “Новозаводське”;
– управління пенсійного фонду міста та ін.

Підприємствам та організаціям, в яких виявлені недоліки, надані методичні рекомендації щодо їх усунення:
– ВМ УМВС в Чернігівській області;
– Чернігівська ТЕЦ “ТОВ фірми “ТехНова”;
– КП “Чернігівбудінвест”;
– Управління капітального будівництва;
– Фонд комунального майна;

Відділ звернень громадян та соціальних питань, у межах наданих йому повноважень, й надалі удосконалюватиме форми і методи роботи щодо реалізації конституційного права громадян на звернення, здійснення контрольних функцій даного напрямку роботи на місцях, підсумував керівник відділу.


За інформацією відділу звернень громадян та соціальних питань

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини