Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:36:21

Забезпечення соціального захисту громадян, постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи

23.04.2013   09:11

22 квітня відбулося засідання прес-клубу “Ділове слово”, присвячене питанням соціальному захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Чернігівська область входить до переліку областей, що найбільше зазнали радіоактивного забруднення. За час, який минув після аварії на Чорнобильській АЕС, питання соціального захисту постраждалого населення не втратили своєї актуальності та залишаються найболючішими. Відповідно, цей напрям соціальної політики постійно перебуває під увагою держави.

Як зазначив Президент України Віктор Янукович, він особисто контролюватиме процес своєчасної і повної реалізації положень законодавства щодо забезпечення соціальної захищеності учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС, сімей загиблих та постраждалих. При цьому у ході реалізації соціальних ініціатив Президента у 2012 році в Україні було придбано 475 квартир для громадян, інвалідність яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, – понад у 10 разів більше, ніж у 2009 році, – спрямовано 42,4 млн. грн на лікування 215 тис. пацієнтів з категорії постраждалих та виділено кошти для забезпечення 89,5 тис. осіб путівками на санаторно-курортне лікування.

Катерина Тимощенко, заступник директора Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації – начальник управління праці та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, нагадала про Меморандум про взаємодію та співпрацю, підписаний 14 листопада 2011 року Чернігівською обласною державною адміністрацією, обласним відділенням Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля та обласною організацією Всеукраїнської громадської організації інвалідів “Союз Чорнобиль України” з метою поліпшення соціально-правового та медичного захисту постраждалого населення від наслідків Чорнобильської катастрофи. Виконання положень Меморандуму перебуває на особистому контролі голови Чернігівської облдержадміністрації Володимира Хоменка.

Через органи праці та соціального захисту населення в області реалізується програма соціального захисту громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, на виконання якої у 2013 році з державного бюджету передбачено 49,8 млн. гривень. Понад 80% виділених коштів за згаданою програмою спрямовується на здійснення доплат за роботу на радіоактивно забруднених територіях, надання додаткової відпустки громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, виплату щомісячної грошової допомоги у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування.

Загалом, як повідомила Катерина Тимощенко, для осіб, які постраждали внаслідок аварії на ЧАЕС, передбачено близько 40 видів пільг та компенсацій. Також, як і щороку напередодні роковин катастрофи, учасники ліквідації наслідків аварії, потерпілі, діти-інваліди та інші, визначені громадськими організаціями, мають змогу отримати матеріальну допомогу. Цього року її виплата розпочалась 18 квітня.

На Чернігівщині 7,1 тис. дітей у навчальних закладах, розташованих на територіях радіоактивного забруднення, отримують послуги з безкоштовного харчування. Для чорнобильців області у 2012 році було виділено 2695 путівок для забезпечення санаторно-курортного лікування. Тим не менше, потреба даної категорії населення в оздоровленні досі задовольнялася не в повній мірі.

З 1 січня 2013 року набули чинності зміни до Закону України “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” в частині оздоровлення. Катерина Тимощенко наголосила, що органами праці проведено підготовчі заходи, аби організація оздоровчої кампанії у поточному році була успішною. Особлива увага відведена оздоровленню дітей. Щорічно до 2 тис. дітей отримують оздоровчі послуги через систему соціального захисту.

Як відомо, різниця між передбаченими ЗУ “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи” нормами соціального захисту та тими, що встановлені постановами Кабінету Міністрів України, стала причиною масових звернень до судових інстанцій. Більшість позовів задоволена судами, однак процес виконання їх рішень не врегульований остаточно. Саме тому Департамент соціального захисту населення облдержадміністрації підтримав позицію громадських організацій та порушив питання щодо врегулювання цього процесу на державному рівні.

Начальник відділу у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Департаменту соціального захисту населення Лариса Мазій детально розповіла про роботу комісії зі встановлення статусу громадянам, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Протягом 2012 року на засіданнях комісії, що відбуваються не рідше разу на місяць, було розглянуто понад 2000 справ щодо підтвердження та визначення статусу постраждалих.

Голова обласного відділення Українського національного фонду допомоги інвалідам Чорнобиля Євген Сонник та голова Чернігівської міської громадської організації “Союз інвалідів Чорнобиля” Олександр Анищенко у своїх виступах звернули увагу на ті аспекти соціального захисту постраждалих, які нині потребують більшої підтримки з боку держави. Зокрема, Євген Сонник позитивно оцінив виконання Чернігівською обласною державною адміністрацією своїх зобов’язань за Меморандумом про взаємодію та співпрацю, однак наголосив на важливості повного забезпечення в Україні соціальних гарантій, передбачених ЗУ “Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи”.

Після завершення засідання прес-клубу представники громадськості мали змогу безпосередньо поспілкуватися з фахівцями Департаменту соціального захисту населення облдержадміністрації та кореспондентами місцевих і загальнодержавних ЗМІ.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини