Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:30:42

Перспективи розвитку сільських територій Чернігівщини обговорили на нараді

21.03.2013   09:19

20 березня за участю заступника голови Чернігівської обласної державної адміністрації Олександра Шанойла у Департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації відбулася нарада з питань стану та перспектив розвитку сільських територій Чернігівщини.

Як зазначив Олександр Шанойло на початку засідання, світова наука і практика оцінюють рівень розвитку країни за рівнем життя громадян, зокрема, селянства. На Чернігівщині сільські території перебувають в стані системного реформування, результати якого значною мірою впливатимуть на відродження всіх сфер життєдіяльності села, тому пріоритетним завданням аграріїв є підтримка селянства регіону.

На сьогодні аграрний комплекс є запорукою для економічного процвітання держави. Розвиток галузі має бути невідривно пов'язаний з стимулюванням і підтримкою сільських територій. З цією метою 15 травня 2012 року стартувала Ініціатива «Рідне село», розроблена Міністерством аграрної політики та продовольства України. Метою Ініціативи є підвищення якості життя сільського населення через зміцнення економіки села, налагодження соціальної інфраструктури, покращення довкілля.

Заступник директора Департаменту Римма Олексенко відмітила, що активізація розвитку сільських територій вбачається в пріоритетній підтримці державою кооперативного руху на селі, який дасть можливість включити вироблену фермерськими та особистими селянськими господарствами продукцію в маркетинговий ланцюг, підвищити її додану вартість, безпечність та якість.

Як поінформував директор регіонального науково-дослідного центру продуктивності АПК Василь Тютін, за результатами проведеного опитування голів сільських і селищних рад в межах Ініціативи "Рідне село", сільські громади вбачають перспективу розбудови кооперативів у їх багатофункціональності (62%), тому що такі кооперативи можуть займатись наданням послуг практично по всіх напрямках діяльності.

Слід відмітити, що пріоритетними напрямками діяльності кооперативів області визначено молочарський – 48,5%, зерновий – 24,5% та надання комунальних послуг – 27%.

Як зазначалося, для забезпечення позитивної динаміки в напрямку розвитку сільськогосподарської кооперації та сталого розвитку сільських територій необхідно здійснювати заходи щодо створення сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів з урахуванням потреб, визначених при обговоренні Проекту "Рідне село".

Також на нараді було заслухано голів сільських та селищних рад області, які поділилися позитивним досвідом створення нових форм господарювання: кооперацій, фермерських господарств та спілок.

Так, про обмін досвідом щодо залучення міжнародної технічної допомоги на село доповіла Голобурда Ніна Іванівна – Малинівський сільський голова Ріпкинського району, а Ільяш Галина Миколаївна – голова сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу «Надія» Куликівського району – прозвітувала про роботу сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу та шляхи вирішення проблемних питань.

Господар садиби «Андріївські озера» с. Андріївка Чернігівського району Карпачов Сергій Олексійович поділився з присутніми позитивним досвідом розвитку зеленого туризму в області.

За результатами наради Олександр Шанойло дав доручення проаналізувати стан виконання поставлених завдань, спрямованих на створення та діяльність сільськогосподарської кооперації на Чернігівщині і підвищення соціально-економічної ефективності агробізнесу.
 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.