Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 08:50:31

Майже вдвічі збільшено охоплення ВІЛ-інфікованих антиретровірусною терапією

05.03.2013   12:08

Стан виконання доручення Президента України Віктора Януковича щодо доступної медичної допомоги розглянуто на засіданні обласної ради протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу

Питання протидії епідемії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу є дуже актуальними на сьогодні. Щоб знизити швидкість розповсюдження інфекції та рівень її передачі, зменшити смертність від цих недуг в області, як і в цілому по Україні вживаються необхідні заходи.

Стан виконання заходів обласної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції лікування, догляду та підтримки ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД у 2012 році розглянули та обговорили учасники засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу, яке відбулося 4 березня під головуванням в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрія Музики.

Відкриваючи засідання, Юрій Музика зазначив, що ВІЛ-інфекція, туберкульоз, наркоманія – це соціально-небезпечні захворювання, які займають провідні місця серед нагальних проблем охорони здоров’я. На його переконання, ці хвороби легше попередити, ніж лікувати. Ефективність заходів може бути значно підвищена в результаті об’єднання зусиль працівників педагогічних, медичних, правових, соціальних установ, конфесійних і громадських організацій.

За словами начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Галини Василькової, затверджена у 2009 році відповідна обласна програма виконується. Фінансове забезпечення її заходів відбувається за рахунок коштів державного та місцевого бюджетів, а також міжнародних донорських організацій. У 2012 році загальний обсяг фінансування заходів в області склав 8,88 млн грн.

За її інформацією, завдання, які були поставлені у минулому році, в основному виконанні. Зокрема, забезпечено широкий доступ населення до безоплатного консультування та тестування на ВІЛ-інфекцію. Протягом 2012 року безоплатним обстеженням охоплено 111 тисяч осіб. Обстежено понад 16 тисяч осіб із груп ризику. У всіх районах області створені та функціонують кабінети “Довіри”. Майже вдвічі збільшено охоплення ВІЛ-інфікованих антиретровірусною терапією. Також забезпечено соціально-психологічний супровід ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Завдяки здійсненим заходам вдалося знизити рівень вертикальної трансмісії до 4,08%. 100% дітей до року, народжених ВІЛ-позитивними матерями, забезпечено сухими молочними сумішами та щомісячною соціальною державною допомогою.

На даний час в області проводиться активна робота з підготовки проекту Загальнодержавної Програми на 2014-2018 роки. До цієї роботи залучені фахівці урядових організацій, а також представники вітчизняних та міжнародних громадських організацій та благодійних фондів.

Учасники засідання також розглянули питання виконання обласного плану заходів з проведення місячника до Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом “Через обізнаність населення до подолання епідемії” та заслухали інформацію про роботу обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу у минулому році. За результатами засідання обласної ради з питань протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу готується відповідний протокол.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини