Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:53:29

Протидія епідемії ВІЛ/СНІДу на Чернігівщині

12.02.2013   17:40

Питанням протидії епідемії ВІЛ/СНІДу в області, а також підсумкам роботи КЗ “Обласний центр з профілактики та боротьби зі СНІДом” за 2012 рік було присвячене чергове засідання прес-клубу “Ділове слово”, що відбулося 12 лютого.

Головний лікар центру Микола Дейкун нагадав представникам ЗМІ про шляхи передачі ВІЛ-інфекції – статевий під час незахищеного контакту, парентеральний під час користування одним шприцом та голкою серед споживачів ін’єкційних наркотиків, а також від інфікованої матері до дитини під час вагітності, пологів, у разі годування груддю. Він також наголосив на тому, що знаючи про те, як передається ВІЛ-інфекція, не слід боятися інфікованих осіб та уникати спілкування з ними. Фактично, людині навіть немає сенсу знати ВІЛ-статус тих, з ким вона спілкується у побуті. У той же час гарна поінформованість про шляхи інфікування і відповідна поведінка – найкращий спосіб убезпечитись від зараження.

У Чернігівській області за підсумками 2012 року офіційно зареєстровано та перебуває під наглядом 2630 ВІЛ-інфікованих та 381 особа, хвора на СНІД. Високі показники поширеності ВІЛ-інфекції реєструються у Прилуках, Чернігові, Щорському, Талалаївському, Козелецькому, Новгород-Сіверському та Прилуцькому районах.

Серед зареєстрованих ВІЛ-інфікованих чоловіки становлять 57%, жінки – 43%, однак кількість жінок переважає серед нещодавно виявлених інфікованих.

Спостерігається стала тенденція до зниження частки випадків захворювань на ВІЛ-інфекцію у віковій групі 15–24 роки з 18% у 2008 році до 7% у 2012 році та зростання частки ВІЛ-інфікованих осіб у віковій групі старше 50 років з 3% у 2008 році до 6% у 2012, що може свідчити про деякі ознаки стабілізації епідемічної ситуації з ВІЛ-інфекції.

В області забезпечений доступ ВІЛ-інфікованих дорослих та дітей до проведення антиретровірусної терапії, створені умови для надання спеціалізованої медичної допомоги, забезпечення соціального та психологічного супроводу ВІЛ-інфікованих та хворих на СНІД.

Як зазначив Микола Дейкун, кількість осіб, які отримують антиретровірусну терапію, у 2012 році зросла майже вдвічі і нині складає 814 осіб. У поточному році планується збільшити це число до 1000.

Пройти обстеження на ВІЛ можна у будь-якому медичному закладі області. У всіх районних та міських лікарнях створені та функціонують кабінети довіри, де пацієнти можуть отримати дотестове та післятестове консультування та безкоштовно обстежитись на ВІЛ, у тому числі анонімно. Розширений доступ до надання якісних послуг добровільного консультування і тестування для найбільш вразливих щодо інфікування ВІЛ громадян на базі протитуберкульозних, дерматовенерологічних, наркологічних закладів охорони здоров’я. Протягом 2012 року проконсультовано та охоплено тестуванням на ВІЛ 110 591 особу, що становить 10,2% населення області. Загалом же Чернігівська область – одна з найкращих за показником виділення коштів для обстеження населення на ВІЛ.

Насамкінець Микола Дейкун ще раз підкреслив: “Якщо люди розуміють, як передається ВІЛ-інфекція, як їй можна запобігти, і усвідомлюють сьогоднішню реальність життя з ВІЛ – вони можуть за допомогою цих знань піклуватися про власне здоров’я і здоров’я інших та допомогти тим, хто живе з ВІЛ”.

Детальну інформацію про епідситуацію з ВІЛ-інфекції в області та роботу обласного центру з профілактики та боротьби зі СНІДом можна отримати на сайті закладу (http://spidcentr.com.ua). Адреса центру: 14005, Чернігів, вул. Щорса, 3, тел./факс: (04622) 4 40-56, електронна адреса: spidcentr@mail.ru. Телефони кабінету довіри – (0462) 660-926, (04622) 4-04-71.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини