Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 11:20:52

Ребуси освіти. Освітянам громад допомагають налагодити роботу системи освіти фахівці Програми "U-LEAD з Європою"

12.02.2021   10:26Агенцiя

11 лютого на базі Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» відбувся семінар для фахівців громад «Актуальні питання функціонування освіти в громадах: заклади освіти в громадах та управління ними. Діяльність Центрів професійного розвитку педагогів».

«Це непроста робота, адже нове законодавство передбачає численні зміни. Тому ми працюємо з освітянами, аби допомогти подолати наявні виклики. Прийняття всіма громадами від районних рад закладів освіти, створення органів управління освітою, впорядкування мережі освітніх закладів, впровадження автономії закладів освіти, створення центрів професійного розвитку педпрацівників, розвиток старшої школи, забезпечення фінансування освітньої сфери відповідно до вимог законодавства – це те, над чим зараз працюють в громадах, і сьогодні ми ці питання обговорили», - наголошує Ірина Кудрик, керівниця Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою».

Сергій Дятленко, експерт з освіти Програми «U-LEAD з Європою», розпочав роботу зі складного питання реформування старшої школи. Чинний закон «Про повну загальну середню освіту» передбачає, що старшу профільну освіту (10-11 класи) надаватимуть у ліцеях.

«Кожна громад повинна усвідомлювати, що коли фактична наповнюваність класів в школах нижча, аніж розрахункова, яка лягла в основу розрахунку освітньої субвенції, то це призведе до дефіциту коштів субвенції для оплати праці педагогів, і цю різницю доведеться покривати власними коштами місцевого бюджету. Тому необхідно працювати над посиленням спроможності освітньої мережі», - вважає Сергій Дятленко.

Близько 80 учасників семінару з декількох областей країни працювали з експертами 3 години. Освітян цікавили також питання використання залишків освітньої субвенції, функціонування центрів професійного розвитку педпрацівників, питання передачі майна закладів освіти, зокрема, шкільних автобусів.

«Наразі для освітян дуже складна пора, адже реформування потребує складних рішень та значних ресурсів. На таких навчаннях ми можемо знайти відповіді на ці питання», - наголошує Олена Крес, керівниця відділу освіти Семенівської громади.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини