Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:04:34

Актуальні питання фінансування галузі освіти Чернігівщини обговорили в обласній раді

23.09.2020   09:55Агенцiя

В облраді відбулася нарада під головуванням заступника голови обласної ради Арсена Дідура та члена постійної комісії обласної ради з питань бюджету та фінансів Сергія Сергієнка щодо стану справ із фінансовим забезпеченням діяльності закладів освіти, виплатою заробітних плат педагогам та інших нагальних проблем галузі.

До розмови долучилися начальник управління освіти і науки облдержадміністрації Микола Конопацький, юрисконсульт Чернігівської обласної організаціїПрофспілки працівників освіти і науки України Олексій Лугина, начальник аналітичного відділу Департаменту фінансів облдержадміністрації Юлія Кукуюк.

Як зазначалося під час заходу, уже не один рік поспіль в області існує проблема малокомплектних шкіл. За кількістю таких навчальних закладів Чернігівщина займає перше місце по Україні. Разом із тим, на утримання цих шкіл, окрім державної субвенції, потрібно залучати значні кошти, яких в обласному та місцевих бюджетах громад не вистачає. За словами Миколи Конопацького, певні кроки по оптимізації мережі навчальних закладів в області здійснюються постійно. У цьому навчальному році загальна кількість загальноосвітніх навчальних закладів області зменшилась до 463. Для забезпечення організованого підвозу учнів до опорних шкіл найближчим часом в область має надійти 13 нових шкільних автобусів.

Однак для остаточного вирішення цього проблемного для Чернігівської області питання потрібно виробити спільну позицію і досягти взаєморозуміння з органами місцевої влади, які досить часто не хочуть здійснювати такі непопулярні кроки і закривати малокомплектні школи, створюючи додаткове навантаження на місцеві бюджети.

Все це призводить до парадоксальної ситуації, коли кошти, які можна було б спрямувати на зміцнення матеріально-технічної бази, закупівлі нового обладнання для кабінетів і шкільних автобусів, витрачаються на те, щоб утримувати і опалювати будівлі закладів, де інколи навчається лише 1-2 дитини. Крім того, як свідчать результати ЗНО і дані моніторингу якості освіти, рівень знань учнів, які навчаються у малокомплектних закладах, є досить низьким. А це, в свою чергу, негативно впливає на долю і майбутнє дітей.

Торкнулися учасники наради і проблеми щодо заборгованості заробітної плати педагогічним працівникам, яка також тісно пов’язана із існуванням значної кількості малокомплектних шкіл. Найгостріше це питання стоїть у тих районах, які не оптимізували мережу навчальних закладів. Наразі до кінця року на фінансування освітньої галузі не вистачає приблизно 130 мільйонів, із яких 30 – саме на заробітну плату, а решта – на оплату енергоносіїв. Найближчими тижнями в область має надійти черговий транш освітньої субвенції, відтак ці фінансові показники можуть змінитися.

У ході наради вкотре акцентувалась увага на необхідності змін до формули розподілу освітньої субвенції, застосовуючи для поліських територій додатково коефіцієнт 1,3, як це вже передбачено для гірських населених пунктів. Такі новації дозволили б суттєво покращити ситуацію з фінансуванням галузі.

У підсумку учасники наради вирішили дочекатися виділення чергового траншу освітньої субвенції з державного бюджету, аби оцінити реальний стан речей із фінансуванням галузі. Наостанок Арсен Дідур та Сергій Сергієнко акцентували увагу на тому, що депутати обласної ради будуть і надалі тримати на контролі це питання і у разі необхідності відповідним чином реагувати.

Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини