Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 14:42:15

Планувати кар’єру зі школи - це реально

30.11.2018   08:45Агенцiя

Педагог, юрист, пекар, бухгалтер, столяр, машиніст, перукар… У багатогранному світі професій важко орієнтуватися навіть дорослому, а як зробити вибір майбутньої професії школяру — взагалі надскладне питання. Воно хвилює не тільки дітей та їхніх батьків. Ним переймається і влада. Адже значна частина молоді, не працевлаштувавшись після навчання у своєму регіоні, виїжджає у кращому випадку в інший, у гіршому — закордон.

Як організувати профорієнтацію у школах, говоритимуть протягом двох днів у Чернігові на всеукраїнському форумі «Кар’єра зі школи: вибір і планування», що розпочався сьогодні. Серед учасників — заступник Міністра молоді та спорту України Олександр Ярема, директор Департаменту сім’ї, молоді та спорту ОДА Ніна Лемеш, представники центру «Розвиток корпоративної соціальної відповідальності», платформи Career Hub, освітяни, громадські активісти, представники місцевої влади.

— Наша мета — впевнена в собі та рішуча молодь. Часто спостерігаємо, як неусвідомлений вибір призводить до того, що втрачаються час, ресурси. В результаті незадоволені і діти, і батьки. Говорити про такі важливі речі (ред. — вибір професії) потрібно спільно з усіма учасниками процесу: школярами, педагогами, батьками та представниками влади, — наголосив Олександр Ярема. — Наразі йде мова про навчання як постійне. Тільки так можна адаптуватися до змін та йти «в ногу» з часом.

— Дуже важко говорити про працевлаштування молоді в одній з найбільших областей з найменшою густотою населення. Декілька цифр: населення Чернігівщини трохи більше мільйона, 25% — це молодь, з якої 65% проживає у містах, — зазначила Ніна Лемеш. — Відчутний поштовх для розвитку сільської місцевості дала децентралізація. Тепер громади можуть і повинні створювати такі умови для молодих спеціалістів, щоб у них виникало бажання повернутися назад після навчання. Такі умови створюють, наприклад, у Кіптівській ОТГ.

Учасники форуму не тільки зможуть обмінятися досвідом, а й візьмуть участь у майстер-класах щодо проведення занять з дітьми та молоддю на тему професійного самовизначення. Також відбудеться презентація проекту «Карта професій». Він створений спеціально для школярів, що допоможе їм зрозуміти світ професій, важливі навички та кар’єрний шлях у різних сферах.

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.