Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 10:08:13

Близько 10 тисяч чернігівських родин отримують соціальну підтримку міського Центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді

21.03.2018   13:27

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводить роботу на підтримку родин, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Центр знаходиться в приміщенні ДНЗ № 54 по вул. Хлібопекарській, 24-А, тел. 678-607, 678-604, тел./факс 678-608
„Телефон довіри” 4-21-01

Цього року Центру виповнюється 15 років. Про основні напрямки його діяльності розповіла на розширеній міській нараді 20 березня директор Центру Людмила Мазур.

Основні завдання й напрямки роботи Центру

У Центрі працюють 9 досвідчених фахівців із соціальної роботи і 2 психологи, один з яких навчався в американського психотерапевта Френка Пьюселіка роботі з посттравматичним стресовим розладом.

Центр надає психологічні, юридичні, соціально-педагогічні, соціально-медичні, соціально-економічні та інформаційні послуги. Людмила Мазур наголосила, що всі подібні Центри в Україні працюють на умовах конфіденційності, анонімності, безкоштовності та добровільності.

Головними завданнями Центру є:
- соціальна підтримка сімей та осіб, які опинилися в складних життєвих обставинах;
- здійснення просвітницько-профілактичної діяльності у всіх навчальних закладах міста;
- створення та поширення соціальної реклами;
- залучення до соціальної роботи активної молоді та представників громадських організацій.

Ця робота, підкреслила директор Центру, не може здійснюватися без підтримки громадських активістів та релігійних місій, адже у місті є дуже проблемні сім’ї. 

Якщо людина не приходить, вона ще не дозріла до соціальних послуг Центру, вважає Людмила Мазур. Втім, якщо є інформація від кримінальної міліції, управлінь освіти, охорони здоров’я та у справах сім’ї, молоді та спорту про неблагополуччя в тій чи іншій родині, то працівники Центру вже не звертають уваги на добровільність і комісією приходять до цієї родини аби надати потрібну допомогу.

У Центрі працюють також 3 залучені спеціалісти, які допомагають проводити роботу, зокрема: з молоддю, яка має фізичні вади (Творча майстерня), та з сім’ями, де існує проблема споживання наркотиків або ВІЛ-СНІДу.

У Центрі сформовані 4 спеціалізовані підрозділи:
- Центр соціальної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей;
- Консультативний пункт ЧМЦСССДМ в пологовому будинку;
- Служба соціально-профілактичної роботи;
- Центр соціальної підтримки сімей та дітей, які живуть з ВІЛ.

Робота з родинами у складних життєвих обставинах

Міський Центр веде облік сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Інформація про них надходить як з державних установ (служб у справах дітей, управління у справах сім'ї, молоді та спорту, медичних та навчальних закладів, управлінь праці та соціального захисту населення, недержавних організацій, так і особисто від громадян міста.

Проблеми цієї категорії громадян вивчаються під час соціальних інспектувань та розглядаються на Міській координаційній раді. Рада вирішує: взяти родину під соціальний супровід або поставити на облік та здійснювати контроль над цією родиною.

У 2017 році на обліку у Центрі знаходилися 340 родин, в яких виховується 524 дитини. Під супроводом Центру перебували 125 сімей, у яких - 154 дитини.

З кожною такою сім’єю необхідно працювати тривалий час протягом багатьох років. Спеціалісти Центру дуже виважено підходять до того, чи можуть самотужки вирішити проблеми таких родин. Наприклад, якщо мова йде про ВІЛ-інфекцію, яка переходить у стадію СНІДу, то це вже компетенція медичних працівників, а спеціалісти Центру допомагають вирішити соціальні питання. Або, якщо мова йде про сиріт, які не мають власного житла, такі питання також не в компетенції Центру. Принагідно Людмила Мазур подякувала місту за допомогу в наданні 3-х квартир молодим сиротам у цьому році.

Новою функцією Центру згідно з чинним законодавством є контроль за цільовим використанням державної допомоги при народженні дитини. У 2017 році фахівці центру здійснили 415 перевірок у цьому напрямку, чи дійсно дитина проживає разом з матір’ю та чи забезпечена вона всім необхідним для життя.

Соціальне влаштування дітей-сиріт та позбавлених батьківського піклування

Серйозним питанням, яке постає сьогодні перед соціальною службою, є закриття інтернатних закладів у зв’язку з їх реформуванням. Залишаться працювати тільки інтернати для дітей, які мають фізичні вади на все життя.

Також закриються центри соціально-психологічної реабілітації, де дитина може перебувати впродовж 9-12 місяців до подальшого вирішення складних життєвих обставин, у яких вона опинилася. У Чернігові такий центр сьогодні працює по вул. Толстого,110, а 2 інші подібні центри – в області.

Постає питання, куди подітися дітям, які опинилися у важких життєвих обставинах?

Пріоритетом вирішення цього питання є усиновлення. Інші можливі форми – прийомні сім’ї або опікуни-піклувальники, з якими діти зможуть перебувати до 18 років, а також – будинки сімейного типу, де може проживати від 5 до 10 дітей чужих дітей разом із власними.

У 2017 році створені 2 прийомні сім’ї, в які влаштовані 4 дитини з числа сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Одна родина пройшла навчання для кандидатів у прийомні батьки при Центрі та вже створила прийомну родину (влаштовані 3 дитини-сироти).

Новою формою сімейного влаштування дітей є родина патронатного вихователя. Це нова соціальна послуга в Україні. Патронат над дитиною – це тимчасовий догляд, виховання та реабілітація дитини в сім’ї патронатного вихователя на період подолання дитиною, її батьками або іншими законними представниками, складних життєвих обставин.

Центр здійснює пошук кандидатів у патронатні вихователі, їх первинний відбір, сприяє у проходженні такими кандидатами навчання, обстежує умови проживання їх сімей, проводить оцінку потреб дитини та її сім’ї, надає соціальні послуги сім’ї дитини, готує рекомендації про доцільність або недоцільність повернення дитини у свою сім’ю за результатами роботи із сім’єю.

Різниця між створенням прийомної сім’ї та патронатної в тому, що прийомну сім’ю може створити одна особа, а вимоги до патронату – має бути обов’язково подружжя.

Інші напрямки роботи Центру

Важливими напрямками діяльності Центру є здійснення роботи щодо попередження проявів насильства в сім’ї, соціальна підтримка сім’ям, у яких є особи з інвалідністю, соціальна підтримка неповнолітніх та молодих осіб, які знаходяться у виправній колонії,слідчому ізоляторі, та повертаються з місць позбавлення волі, або були засуджені до покарань без позбавлення волі.

Позитивний досвід роботи міського центру з кримінально-виконавчою інспекцією стосовно профілактичних та практичних заходів з молодими особами, які перебувають у конфлікті з законом узагальнювався на обласному рівні.

Чернігівський міський центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді значну увагу в своїй діяльності приділяє роботі з мамами, які самі виховують дітей. З метою попередження відмов від новонароджених дітей, профілактики соціального сирітства при Чернігівському пологовому будинку працює Консультаційний пункт ЧМЦСССДМ.

У 2017 році зафіксовані 4 відмови матерів від дітей (1- тяжкі фізичні вади дитини, несумісні з життям, 1- неповнолітня породілля (14 років), 1 - відсутність підтримки з боку родичів, 1 - відсутність належних умов проживання). Одну породіллю, яка народила двійню, спеціалістам Центру все-таки вдалося відмовити від такого кроку. 

Соціальна допомога учасникам АТО та їх сім’ям

У 2016 році створено Спеціалізоване формування «Центр соціальної допомоги учасникам АТО та членам їхніх сімей». Спеціалісти центру надають необхідну підтримку щодо медичної, психологічної, професійної реабілітації та соціальної адаптації учасників антитерористичної операції.

У 2017 році роботою охоплена 601 сім’я, в яких виховується 501 дитина. 27 родин перебували під соціальним супроводом, 473 учасника АТО пройшли групові заняття.

***

Середньорічна кількість клієнтів центру становить близько 10 тис. сімей/осіб, що складає близько 700 клієнтів на одного спеціаліста.

Дієвими партнерами ЧМІДСССДМ у наданні допомоги сім’ям у складних життєвих обставинах, є 20 громадських організацій, які долучаються до вирішення проблем конкретних сімей: надання гуманітарної допомоги, тимчасового притулку, оформлення тимчасової реєстрації.

В активі центру завжди важливу роль відіграє внутрішня та зовнішня соціальна реклама, яка розповсюджується серед різних категорій населення, а також розміщувалася на рекламних носіях вулиць міста та у «Вікнах соціальної реклами» у навчальних та дошкільних дитячих закладах. Це наклейки, листівки, постери, кишенькові брошури.

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко, заслухавши доповідь директора Центру, подякував його працівникам за надзвичайно важливу роботу для нашого суспільства.


Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини