Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:58:43

Безробітних вчили плести гердани

27.02.2018   08:36

У рамках культурно – просвітницького проекту обласної служби зайнятості «Збережемо традиції предків» у Чернігівській районній філії Чернігівського обласного центру зайнятості відбулося лютневе засідання жіночого клубу «Берегиня».

Цього разу участь у заході взяла майстриня сучасного рукоділля, яка виготовляє жіночі прикраси в техніці гердан, Оксана Базар.

Присутні ознайомилися з тенденціями сучасного ринку праці, перспективами розвитку підприємництва в регіоні, можливостями відкриття власної справи за сприяння служби зайнятості. Крім того, «з перших вуст» жінки дізнатися про «підводні камені» та реалії сучасного бізнесу та освоїли певні навики рукоділля, а саме: техніку виготовлення гердан.

За словами майстрині,гердан – це нагрудна прикраса, яка плететься з бісеру. По формі вона нагадує сучасну краватку і складається з двох довгих смужок, з'єднаних спереду плоским медальйоном. Одягають її через голову. Цікаво, що раніше цю прикрасу носили як жінки, так і чоловіки. Орнаменти на гердані зазвичай узгоджувалися з вишивками певної місцевості на сорочках. Гердан вважався потужним оберегом, його не можна було передавати іншій людині або давати комусь поносити.

Ця прикраса завжди відмінно доповнювала національний український одяг. А оскільки нині стало модно поєднувати етнічні елементи з повсякденним вбранням, тогердан стає затребуваний серед молоді, адже він чудово гармонує як з діловим костюмом, так і з джинсовим одягом.

Майстриня провела безробітним жінкам майстер-клас, поділившись тонкощами техніки плетіння гердан, розповіла свою історію захоплення цим видом рукоділля та запросила учасниць спробувати свої сили в підприємницькій діяльності.


Валентина Федусь

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини