Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 13:00:36

Відбувся міжрегіональний історико-освітній проект для керівників та активістів німецьких громадських організацій України

15.08.2016   11:04

В санаторії "Десна", с. Ладинка відбувся міжрегіональний історико-освітній проект для керівників та активістів німецьких громадських організацій України "Der Blick zurück", присвячений 75-им роковинам депортації німецького населення України.

У проекті взяли участь представники німецьких громадських організацій з наступних міст: Одеса, Кременчук, Біла Церква, Кривий Ріг, Олександрія, Чернігів, Кіровоград, Житомир, Запоріжжя, Кам'янське (Дніпродзержинськ), Дніпро, Городня, Хмельницький.

З великим інтересом учасники проекту прослухали лекції, присвячені трагічній долі німецького народу і взяли активну участь в їх обговоренні: "Німці Причорномор'я. Історія і сучасність" - лектор Ельвіра Плесская (Одеське національно-культурне товариство німців "Wiedergeburt"; "Німці Дніпропетровщини. Репресії в час другої світової війни "- лектор Володимир Райнберг (Дніпровське товариство німців" Wiedergeburt ";" Німецькі поселення на Чернігівщині в кінці 17 ст. (Біловезька колонія). Депортація німецького населення в 1943 році "- лектор Олена Ісаєнко (Чернігівський німецький культурний центр "Взаємодія").

Глибоко хвилюючим було проведення круглого столу "Палаючі свічки пам'яті", де учасники розповідали про трагічну долю етнічних німців, які проживають в їх регіонах.

В рамках проекту проходили щоденні заняття з німецької мови (викладач - Олександр Мневец), заняття вокального гуртка, були розучені німецькі пісні річного календарного циклу. З піднесенням учасники сприйняли лекцію-концерт "Марлен Дітріх. Творчість великої німецької співачки та актриси" у виконанні Вальдемара Письменного і Світлани Пилипенко.

Проект відвідав Голова Ради німців України Володимир Лейсле. Він провів бесіду-дискусію, в обговоренні якої представники німецьких громадських організацій взяли активну участь. Проект проводився за ініціативою Ради німців України.

Організатор проекту - Чернігівська міська громадська організація Німецький культурний центр "Взаємодія" (керівник - Віктор Бальцер).

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.