Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 23:34:25

Перший пам’ятник Софії Русовій в Україні встановлено на подвір’ї Ріпкинської гімназії

18.02.2016   10:31

Тривалий час вона була змушена жити далеко від рідної землі. Та Україна завжди залишалася в її серці, думках, в її праці. І ось нарешті Софія Русова – видатний педагог, просвітниця, громадська діячка повернулась на свою малу батьківщину. З нагоди 160-річчя славетної землячки на подвір’ї Ріпкинської гімназії встановлено пам’ятник.

Ідея встановлення пам’ятної скульптури виникла спонтанно. Якось на зустрічі «русівців» прозвучало: в Чернігові, мовляв, десь є погруддя Русової роботи скульптора Петра Пікуля. Директор гімназії Наталія Корж та її колеги-однодумці вирішили віднайти його. Їх зусилля не були марними. І відтепер Софія Русова вітатиме щодня гімназистів і викладачів, надихатиме на творчість і добрі справи.

Відкриття скульптури стало знаменною подією не лише для самого Ріпкинського району. Багато гостей приїхало з обласного центру та районів Чернігівщини, а також інших міст України.

— Ця подія — вагомий крок у популяризації творчої спадщини Софії Русової, — наголосив Микола Конопацький, начальник управління освіти і науки облдержадміністрації. — Пам’ятаймо, що найкраща пам’ять про велику нашу землячку – це використання її досвіду, наукових праць, творчі здобутки вчителів та успіхи учнів.

Софія Федорівна жила і працювала наприкінці 19-го – в першій половині 20-го століття. Та найважливіші принципи її педагогічної концепції виховання молодого покоління актуальні і сьогодні. В основу своєї педагогічної науки вона покладала принцип поваги до дитини. Адже здібності і таланти в учнях закладені самою природою, а талант педагога в тому, щоб розкрити їх з найбільшою користю для суспільства.

Ім’я Софії Русової носить школа в рідній Олешні, її вчення творчо застосовується у роботі навчальних закладів району. А в Ріпкинській гімназії успішно діє центр педагогічної спадщини великої просвітниці.

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.