Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:29:11

У Чернігові обговорили проблемні питання сталого розвитку в Україні

10.07.2015   10:06Агенцiя

8 липня в стінах Чернігівського національного технологічного університету відбулася публічна лекція з приводу рівня впровадження принципів сталого розвитку в Україні та в Чернігові зокрема.

Окрім самого лектора – кандидата технічних наук, доцента ЧНТУ Олександра Велігорського – в обговоренні питань щодо сталого розвитку країни та міста взяли участь експерти, чиновники, представники бізнесу та громадськості. Суттєвий акцент як у лекції, так і в подальшій дискусії, було зроблено на питаннях сталого енергетичного розвитку.

«Сталий розвиток є цілком реальним при відповідальному ставленні до енергоресурсів. Особливо це стосується України, адже і виробництво, і житлово-комунальна сфера у нас не енергоефективні. Тож питання підвищення енергоефективності наразі одне з ключових», – висловила впевненість місцевий координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталя Висіканець.

Експерт нагадала присутнім, що 4 червня 2015 року в Чернігові було затверджено План дій щодо сталого енергетичного розвитку міста на 2015-2023 роки (ПДСЕР), розроблений у співпраці з Проектом USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». Він став ключовим стратегічним документом Чернігова із впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів та замістити традиційні джерела енергії альтернативними, і, як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин.

Експерти зійшлися на думці, що суттєву роль у реалізації будь-яких планів щодо сталого розвитку відіграють не лише зусилля влади, громад та бізнесу, але і психологія пересічних містян. «Ми йдемо в європейське суспільство, але будуємо власний будинок. Треба міняти психологію. Змінимо психологію – буде сталий розвиток», – зокрема зазначив заступник голови Чернігівської обласної ради Валентин Мельничук.

Наталія Висіканець також підкреслила, що лише змінивши ставлення українців до споживання ресурсів можна буде говорити про ефективність зусиль щодо впровадження сталого розвитку. «Влада має заохочувати чернігівців до енергоефективних заходів – утеплення, встановлення індивідуальних теплових пунктів тощо – у своїх помешканнях. Потрібно вести інформаційну кампанію щодо державних та місцевих програм підвищення енергоефективності, а також заохочувати змінювати власну культуру ресурсоспоживання, тобто виробити установку на ощадливе ставлення до води, газу, тепла, електроенергії», – переконана експерт ОПОРИ.

Експерти не лише обговорювали плани, але й ділилися практичним досвідом. Так, представниця Сумського державного університету Дарина Леус розповіла про впровадження у вузі та школах міста енергоефективних заходів, а також про їхню дієвість.  

Підсумовуючи, Олександр Велігорський підкреслив, що така лекція – не остання, адже активне обговорення продемонструвало зацікавлення аудиторії питанням сталого розвитку в масштабах країни та міста. 

Марія Стронська, Громадянська мережа "ОПОРА"

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини