Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:04:48

Школа № 2 — найстаріша в Україні

06.02.2014   13:24Агенцiя

Вона є правонаступницею жіночої гімназії, заснування котрої датується 1865 роком. Тож менш ніж за два роки заклад святкуватиме своє 150-річчя.

Але, вшановуючи минуле, в школі не забувають і про майбутнє. «Швидкий розвиток науково-технічного прогресу впливає на всі сторони життя, тож пошук нових форм і методів навчання в наш час — явище не тільки закономірне, але й необхідне, — каже директор школи Тамара Касаткіна. — Звичайно, слово вчителя, його ерудицію та вміння передати знання ніхто не замінить, але без використання інформаційних технологій сучасній школі вже не обійтися. У нас кожен спеціалізований кабінет та всі кабінети початкових класів, а їх у нас 13, мають суперсучасне обладнання. У школі діють два комп’ютерні кабінети: для старших класів, що обладнаний новітніми комп’ютерами, і простіший — для початківців», — продовжує директор школи.

Тамара Іванівна впевнена, що головна оцінка роботи школи — наскільки комфортно там учням: «Немає таких показників, котрі б могли оцінити роботу закладу, крім одного — любові дітей до школи».

«Як директор школи я приділяю велику увагу формуванню кадрів. Не боюся брати на роботу випускників педагогічних вузів. У перші роки роботи звертаю увагу не стільки на якість передачі матеріалу, скільки на стосунки з учнями. І якщо бачу, що діти люблять учителя, він уміє передати свої знання й поважає дітей, то впевнена, що з часом він стане хорошим професіоналом. Буквально зі студентської лави до нас прийшла вчитель математики та основ економіки Олена Лобода, яка за вісім років роботи підготувала 65 переможців різних етапів всеукраїнських предметних олімпіад. Олена Михайлівна не тільки готувала наших учнів, але й три роки поспіль була керівником команди від області на IV етапі Всеукраїнської олімпіади з основ економіки. Вона має публікації у фахових журналах, розробила програму факультативного курсу «Інтелектуальні змагання з основ економіки» для підготовки обдарованої молоді до участі в конкурсах та олімпіадах, що була затверджена науково-методичною радою ЧОІППО. Минулого року Олені Лободі було присуджено премію Верховної Ради України серед інших 30-ти вчителів країни», — розповідає Тамара Касаткіна.

Молодою вчителькою прийшла до школи й Оксана Коваленко, яка в її стінах виросла до високоосвіченого фахівця й має багато творчих доробків. Це і сучасний комп’ютерний кабінет, і шкільні сайти з вивчення іноземних мов та історії математики, котрі вже відвідали понад 20 тисяч користувачів із 99 країн світу, і, звичайно, її учні — переможці олімпіад і конкурсів різного рівня. «Так, наш учень Антон Дасюк, ще навчаючись у 5-му класі, успішно змагався з 11-класниками, створив комп’ютерну програму з астрономії, з якою переміг на конкурсі «Сузір’я». Він та його сестра Ірина — переможці предметних олімпіад та конкурсів із різних предметів, талановиті, творчі особистості. Ірина зараз за програмою «Flex» навчається у США, і вже за кордоном отримала схвальну оцінку американських педагогів, її твір з англійської мови про рідний Чернігів відзначений як найкращий за останні 20 років», — розповідає Оксана Коваленко.

Завдяки особистим дружнім зв’язкам директора школи Тамари Касаткіної з американським сенатором Дейлом Діксоном та його дружиною Сандрою у школі відбувається щорічне нагородження грошовими преміями благодійного фонду Сандри Діксон найталановитіших випускників.

І ще один плюс — тут дають такий базовий рівень знань, що його достатньо, аби отримати вищу освіту в будь-якому куточку земної кулі. Випускники школи навчаються в американських, англійських, канадських, польських, німецьких, чеських і навіть китайських університетах.

Але не тільки навчанням живе школа. На базі закладу працює близько 30 гуртків та секцій різного спрямування, де діти можуть розкрити свої таланти. Так, уже майже тридцять років існує зразкова студія естрадного співу «Дивоцвіт», котрою керують Петро та Тетяна Мартиненки. «Дивоцвіт» — переможець мистецьких конкурсів різних рівнів, постійний учасник міських та обласних концертів. До речі, керівники студії за підтримки директора школи обладнали таку студію звукозапису, що їй можуть позаздрити навіть професіонали.

Справжньою візитівкою школи є й театральний колектив «Лілея», яким понад 30 років керує вчитель початкових класів Лілія Валова. Спектаклі колективу отримують нагороди на мистецьких конкурсах та фестивалях усіх рівнів.


Історія цього закладу починається в 1865 році, коли за ініціативою князя Голіцина, який був у той час губернатором Чернігова, організовано жіноче училище. У 1871 році воно отримало статус жіночої гімназії, а в 1899-му гімназія переїхала до нового помешкання по вулиці Гончій, що було збудоване за проектом відомого чернігівського архітектора Дмитра Савицького.
Серед багатьох чудових викладачів закладу брати Коцюбинські, Любов Дельмас — відома співачка, вчений В. Дядиченко та інші. Після війни гімназія була перетворена в семирічну трудову школу ім. В. Короленка, згодом стала десятирічкою.
Під час війни приміщення школи було зруйновано, але заняття не припинялися ні на день. Після війни будівлю відреставрували. У 1983 році школа переїхала до нового сучасного приміщення. У 1999-му вона отримала статус спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземних мов.
Зараз у школі працює 81 учитель і навчаються 876 учнів.
27 років закладом керує заслужений учитель України, депутат міської ради Тамара Касаткіна


http://vid.cn.ua/content/view/9916/65/
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини