Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 22:46:05

Державна підтримка агропромислового комплексу: скільки та на який бізнес можна отримати гранти за програмою «єРобота»

09.03.2023   12:35Агенцiя

З 1 лютого поточного року на порталі «Дія» відновлено прийом заяв на отримання грантів за програмою «єРобота». Ініціатива стартувала у липні 2022 року. Її головна мета – створення стійкої платформи розвитку економіки, забезпечення успішного функціонування підприємств та створення робочих місць для підтримки громадян в умовах війни.

Суб’єкти господарювання агропромислового комплексу мають змогу подати заявки на отримання таких грантів, як створення або розвиток тепличного господарства, садівництва, ягідництва та виноградарства, власного бізнесу та переробних підприємств.

Підтримка садівництва та тепличного господарства

Грант на створення або розвиток тепличного господарства надається на будівництво модульної теплиці площею не менше 0,4 гектара та не більш ніж 2,4 гектара відповідно до типового проєкту з кількістю створених нових робочих місць — не менше 14 на 1 гектар площі модульної теплиці для її будівництва (встановлення), придбання засобів виробництва (садивного матеріалу, насіння, технологічного обладнання), покриття витрат на їхнє доставлення та введення в експлуатацію, з урахуванням максимального розміру гранту:

    0,4 – 0,6 гектара — 2 млн гривень;
    0,8 – 1,2 гектара — 3,5 млн гривень;
    1,6 – 2,4 гектара — 7 млн гривень.

Гранти на створення або розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства надаються для висадки від 1 до 25 гектарів насаджень із встановленням системи зрошення та водозабору. Отримувачі коштів зобов’язуються забезпечити працевлаштування від 5 до 10 постійних та від 125 до 425 сезонних працівників в залежності від розміру саду та виду насаджень.

Постановою Кабміну від 17 січня 2023 року № 39 «Про внесення змін до порядків, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 червня 2022 року № 738» врегульовано питання щодо перерахування коштів отримувачам, рішення про надання грантів яким прийнято у 2022 році, і які не профінансовані або профінансовані не в повному обсязі у 2023 році коштом загального фонду державного бюджету.

В отримувачів грантів є можливість обрати спосіб фінансування гранту за рішеннями 2022 року, а саме:

    переказ всієї суми гранту або залишку суми гранту, недофінансованого у 2022 році (отримувач самостійно протягом 30 календарних днів після укладення договору здійснює переказ усієї суми коштів своєї частки співфінансування (або залишку недофінансованої суми), після чого здійснюються заходи для перерахування усієї необхідної суми гранту);
    переказ суми гранту або залишку суми гранту, недофінансованого у 2022 році, частинами, відповідно до поданих платіжних інструкцій заявника.

Для цього отримувачам гранту необхідно подати відповідну заяву до Мінагрополітики, зазначивши прийнятний спосіб фінансування.

Крім того, внесеними змінами зафіксовано, що період реалізації проєкту висадки насаджень збільшено до 18 місяців.

Також порядки надання грантів для садівництва та тепличного господарства, доповнено нормами, що закладка насаджень має бути здійснена садивним матеріалом сортів рослин, відомості про які занесені до Реєстру сортів рослин України або Реєстру патентів. За підсумками реалізації проєкту висадки насаджень (будівництва модульної теплиці) отримувач зобов’язується забезпечити новий сад, ягідник чи виноградник (модульну теплицю) системою зрошення з водозабором.

Підтримка розвитку переробних підприємств

Гранти на створення або розвиток переробних підприємств надаються для створення нових виробництв або збільшення потужностей наявних для покриття таких напрямів витрат, як:

    придбання основних засобів виробництва (машини та обладнання), яке не підлягає відчуженню до виконання умов договору про надання гранту (крім випадків відчуження внаслідок звернення стягнення на нього уповноваженим банком відповідно до договору застави);
    доставка та введення в експлуатацію основних засобів виробництва (верстатів, технологічного обладнання), включаючи програмне забезпечення.

Розмір гранту, що надається одному отримувачу, не може перевищувати 8 млн гривень та залежить від кількості створених робочих місць, а саме:

    до 1,6 млн гривень — 5 осіб;
    від 1,6 – 3,2 млн гривень — 10 осіб;
    від 3,2 – 4,8 млн гривень — 15 осіб;
    від 4,8 – 6,4 млн гривень — 20 осіб;
    від 6,4 – 8 млн гривень — 25 осіб.

До заявки обов'язково додається бізнес-план.

Мікрогранти (власний бізнес)

Мікрогрант на створення або розвиток власного бізнесу надається одному отримувачу у розмірі не менш як 50 тис. гривень та не перевищує:

    150 тис. гривень у випадку зобов’язання отримувача створити 1 робоче місце;
    250 тис. гривень у випадку зобов’язання отримувача створити не менше 2 робочих місць.

Мікрогранти надаються для покриття таких напрямів витрат:

    придбання меблів, обладнання (крім транспортних засобів);
    закупівля ліцензійного програмного забезпечення, свійських тварин та птиці, багаторічних насаджень, саджанців, посівного матеріалу, сировини, матеріалів, товарів та послуг, пов’язаних з реалізацією бізнес-плану (сумарно не більше 50% розміру мікрогранту);
    послуги маркетингу та реклами (не більше 10%розміру мікрогранту);
    орендна плата за нежитлове приміщення (не більше 25% розміру мікрогранту);
    орендна плата за обладнання (не більше 10% розміру мікрогранту);
    лізинг обладнання, крім автомобілів, мотоциклів та інших транспортних засобів особистого користування (не більше 50% загального розміру мікрогранту);
    використання у підприємницькій діяльності прав інших суб’єктів господарювання (комерційна концесія).

Умови участі у вищезгаданих грантах затверджені постановами Кабінету Міністрів України № 738 від 21 червня 2022 року «Деякі питання надання грантів бізнесу» (із змінами) та № 739 від 21 червня 2022 року «Деякі питання надання грантів для переробних підприємств» (із змінами).

За повідомленням Департаменту агропромислового розвитку
Чернігівської обласної військової адміністрації.

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини