Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 23:32:23

Депутати Коропської громади розбирались, як ефективно управляти землею громади

25.08.2021   17:11Агенцiя

Земельні ресурси громади – це одне із найбільш перспективних джерел наповнення бюджету. Але для того аби земля приносила податкові надходження, нею потрібно ефективно управляти.

Депутати Коропської селищної ради спільно із командою Чернігівського регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» Іриною Кудрик керівницею офісу та Олександром Мельником радником з місцевих фінансів та управління, працювали на онлайн семінарах в пошуках рішень, які дозволять підвищити спроможність громади.

На минулому тижні до них долучились експерти Київського регіонального офісу Програми Андрій Курко, радник з децентралізації та місцевого самоврядування та Марія Пальчук, радниця з місцевих фінансів та управління, які розкрили тему управління земельних ресурсів у громаді.

«Земельне законодавство за останні роки докорінно змінилось. Громади отримали право управляти землями за межею населених пунктів. І саме депутати формують політику громади у цій сфері. Показником ефективного управління є співвідношення загальної площі громади до площі земель, в яких визначені межі та є власник, який сплачує податки. А для цього необхідно знати законодавство, бачити тенденції та чітко визначати інтереси громади», - переконував Андрій Курко.

Сьогодні перед депутатами громади стоять декілька завдань, аби досягти максимально вигідного співвідношення цих двох показників. І обранці мають всі необхідні для цього механізми.

«Депутати мають визначальний вплив на реалізацію повноважень управління земель. Ключова структура - постійна депутатська комісія. Вона погоджує проєкти землеустрою, вирішує земельні спори, контролює використання та процес охорони земель та пропонує ставки земельного податку. Тобто масу повноважень для ефективного використання землі», - переконує Марія Пальчук.

Це був завершальний онлайн семінар для команди депутатів громади. Декілька місяців депутати громади працювали з експертами Програми та розбирались в питаннях статусу депутата місцевої ради, управління комунальним майном, ролі депутата в бюджетному процесі та земельних відносини.

Нагадаємо, що Програма відібрала дві громади на Чернігівщині Коропську та Іванівську, і протягом трьох місяців експерти провели цикл навчань для депутатів.

Програма для України з розширення прав і можливостей на місцевому рівні, підзвітності та розвитку «U-LEAD з Європою» спільно фінансується ЄС та його державами-членами Німеччиною, Польщею, Швецією, Данією, Естонією та Словенією для підтримки України на її шляху до зміцнення місцевого самоврядування. U-LEAD сприяє прозорому, підзвітному та багаторівневому управлінню в Україні, яке відповідає на потреби громадян, та розширює можливості громад.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини