Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 12:59:32

Тарифи на послуги теплопостачання встановлюватимуть органи місцевого самоврядування

27.07.2021   16:37Агенцiя

У Чернігові триває підготовка до опалювального сезону, який умовно розпочнеться з 15 жовтня.

Але на сьогодні у теплоенергетиці є низка неврегульованих незбалансованих питань, які можуть бути загрозливими для його вчасного старту. Про це в черговий раз говорили на щотижневій розширеній нараді в міській раді сьогодні, 27 липня.

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), шляхом внесення змін до Ліцензійних умов провадження господарської діяльності у сфері теплопостачання постановою НКРЕКП від 07.07.2021 № 1085, передала повноваження з ліцензування діяльності та встановлення тарифів у сфері теплопостачання на місцевий рівень.

Таким чином, відповідно до норм діючого законодавства, вже на опалювальний сезон 2021-2022 років тарифи на послуги з постачання теплової енергії та гарячої води мають встановлювати органи місцевого самоврядування.

Разом з тим, центральними органами виконавчої влади досі не приведено у відповідність до змін законодавства нормативно-правову базу, що регламентує порядок формування і встановлення тарифів та врегулювання наявної заборгованості теплогенеруючих підприємств.

Невідкладних розробки, доопрацювання і затвердження потребують:

    Правила і типові договори про надання комунальних послуг, у тому числі затвердження Урядом публічних договорів приєднання;
    Порядок формування тарифів на теплову енергію та комунальні послуги, а  також порядок розгляду розрахунків тарифів;
    Порядок визначення питомих витрат паливно-енергетичних ресурсів та їх врахування в тарифах;
    Механізм перерахунку вартості теплової енергії та комунальних послуг залежно від зміни ціни природного газу і електричної енергії;
    Постанова щодо визначення граничного розміру плати за абонентське обслуговування;
    Постанови щодо соціального захисту населення – споживачів комунальних послуг;
    Вимоги до формування рахунків на оплату комунальних послуг;
    Методика визначення заборгованості з різниці в тарифах;
    Типове положення про територіальні комісії з питань узгодження заборгованості з різниці в тарифах;
    Порядок та умови надання субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення різниці в тарифах;
    Типовий договір про реструктуризацію заборгованості за природний газ та електроенергію;
    Порядок ведення та користування реєстром та ряд інших нормативно-правових актів.

Крім того, не вирішене основне питання – забезпечення адекватних договірних відносин щодо постачання газу в достатніх обсягах та за прогнозованою ціною, в першу чергу, для виробництва теплової енергії на потреби населення.

Тож, без термінового вирішення комплексу вище зазначених проблемних питань, своєчасний початок та стабільне проходження опалювального сезону 2021-2022 років - неможливі.

- До початку опалювального сезону залишається 2,5 місяці. За цей період треба прийняти низку нормативних актів. Якщо це не буде вчасно забезпечено, а ризики по термінах ми вже зараз маємо, то ми не матимемо можливості виконувати прийняті закони. Це серйозні речі і на них потрібно звернути увагу. Окрім цього, більшість теплогенеруючих підприємств в Україні не мають обігових коштів на вчасне проведення важливих регламентних робіт, необхідних технічних ремонтів, які кожного сезону повинні здійснюватися, - підкреслив чернігівський міський голова Владислав Атрошенко.

Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень

«Ваш родич потрапив у біду»: на Прилуччині пенсіонерка повірила шахраям та втратила 30 тисяч гривень 11:01

Поліцейські закликають громадян бути обережними у телефонних розмовах з незнайомцями та не поспішати виконувати їх вказівок пов’язаних з переведенням коштів.

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.