Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 00:24:15

До 10 серпня у Чернігові розроблять проект міської Програми, яка дозволить оновити зношений житловий фонд

26.07.2018   08:44

Чернігівський міський голова Владислав Атрошенко ініціював розробку міської Програми, яка надаватиме стимул інвесторам зводити житлові будинки на місцях, де зараз розташоване зношене житло. Ця Програма дозволить оновлювати застарілий та аварійний житловий фонд міста.

На виконання доручення міського голови 25 липня в Чернігівській міській раді пройшла перша зустріч з забудовниками, на якій говорили про основні юридичні нюанси створення Програми. Її учасники внесли свої пропозиції та дійшли згоди, що відповідний проект міської Програми буде розроблений та наданий для ознайомлення до 7 серпня, а на наступній зустрічі – 10 серпня - обговорюватиметься готовий проект.

На початку засідання Владислав Атрошенко повідомив, що суть його ініціативи – розробити таку Програму, яка дозволила б мешканцям, які не мають коштів на щось краще, поліпшити свої житлові умови. І водночас - замінити у місті застаріле житло. У Чернігові загалом близько 2 250 житлових будинків, з яких близько 200 – зношені, тобто знаходяться фактично в аварійному стані й несуть загрозу своїм мешканцям.

- На жаль, на сьогодні в Україні не працюють у повній мірі банківський сектор та іпотечна програма. Все це стримує оновлення житла, і це є проблемою для міста. Моя пропозиція зводиться до того, що нам треба буде іти або на розширення території – на приєднання громад до нашого міста, або забудовувати наявну територію, на якій знаходиться аварійне та небезпечне для людей житло. Останнє - вигідніше для міста.

Даною Програмою пропонуватиметься забудовникам, які розміщуватимуть свої нові об’єкти на майданчиках, де йде заміна зношених житлових будинків, не платити пайовий внесок. Ще однією стимулюючою пропозицією для забудовників буде те, що за кожний 1 кв м житлової площі аварійного будинку місто доплачуватиме 1 тис. грн.

Якщо враховувати, що за орієнтовними підрахунками аварійного житла у місті близько 200 тис. кв м, то на міську Програму, яка буде розрахована на 15 років, з міського бюджету необхідно виділити близько 200 млн грн. Тоді щорічно з міського бюджету на неї виділятиметься близько 17 млн грн, - сказав міський голова.

Крім того, Владислав Атрошенко зазначив, що міська влада готова бути посередником у проведенні діалогу між забудовником та мешканцями, зокрема, у розв’язанні юридичних проблем.

Присутні представники кампаній, які активно займаються будівництвом у місті, теж мали можливість висловити свої пропозиції стосовно розроблення даної Програми.

Зокрема, секретар міської ради Максим Черненок підкреслив, що реалізація такої програми також дозволить стимулювати розвиток будівельної галузі та впливати на зниження рівня безробіття. Він також повідомив, що законодавчою підставою для розроблення міської Програми може бути ЗУ «Про комплексну реконструкцію кварталів і мікрорайонів застарілого житлового фонду». За його словами, найбільшою проблемою на сьогодні є юридичний механізм відселення мешканців зі старих будинків. Крім того, можуть бути ситуації, коли хтось з мешканців відмовляється відселятися, і тоді питання може вирішуватися не тільки за договірною, але й адміністративною або судовою процедурою.

Інші представники забудовників теж цілком підтримали ініціативу міського голови. На їх думку, розроблення такого документу - дуже нагальне та актуальне питання. І до кожного житлового будинку, який підпадатиме під цю Програму, повинен бути індивідуальний підхід з допомогою від міської ради. Зокрема, потрібно враховувати, чи вже існують на території комунікації та в якому вони стані.

Міський голова, навпаки, запропонував відійти від цього закону й створити міську Програму, яка працюватиме лише виключно за бажанням людей і ініціатива на заміну житла покладатиметься виключно на співмешканців. Тобто цією Програмою місто пропонує доплатити забудовникам за квадратні метри та обнулити пайовий внесок при умові, якщо буде домовленість, що усі мешканці застарілого будинку згодні на заміну житла. Якщо хтось не даватиме згоди, то місто нікого примушувати не буде.

- Я як міський голова хочу знайти відповідь на прохання людей і не маю на меті когось у чомусь вмовляти. Програма діятиме для тих мешканців, які хочуть замінити своє житло і які організаційно все зроблять самі, тобто вмовлять всіх інших співмешканців. Місто просто дає можливість людям покращити своє житло, - підкреслив Владислав Атрошенко.

Наприкінці зустрічі міський голова запропонував ретельніше обговорити це питання у колективах та пропозиції у робочому порядку надати секретарю міської ради. Крім того, він наголосив на тому, що у місті необхідно створити міську структуру, яка робитиме обов’язкову експертизу будівельних проектів і до якої входитимуть по одному представнику від великих забудовників. Це необхідно для того, щоб забезпечити більший контроль за виконанням містобудівних норм.

 
Прес-служба Чернігівської міської ради

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини