Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 09:42:58

Про тепло у оселях, гарячу воду у кранах та виклики, з якими стикаються теплогенеруючі кампанії

08.07.2017   10:23

7 липня у прес-центрі «Чернігівський вибір» відбулося експертне обговорення на тему «Опалювальний сезон: результати, досягнення, виклики».

У заході взяли участь представники теплогенеруючих підприємств, обласної та міської влади, громадські активісти та журналісти.

Сьогодні, коли на календарі практично середина літа, і вже час готуватися до наступного опалювального сезону така зустріч важлива і корисна, адже під час обговорення було що сказати і постачальникам тепла, і користувачам. Ким по суті є кожен з нас.

За словами генерального директора «Технова» Олексія Щербини опалювальний сезон 2016-2017 пройшов у нормальному режимі та без аварій. На постачання тепла чернігівцям не вплинули ні блокада з постачанням вугілля, ні соціально-економічні фактори. Звичайно, що ці події вплинули на економіку підприємства, але жодним чином на теплопостачання до осель містян. «Наше підприємство завжди було і залишається надійним партнером громади Чернігова», - наголосив Олексій Щербина.
Керівник теплогенеруючого підприємства розповів, що вже з квітня кампанія розпочала підготовку до наступного опалювального сезону. На сьогоднішній день практично всім користувачам «Технови» встановлені засоби обліку тепла. Реалізовуються ремонтні програми обладнання станції та тепломереж. Всього ця інвестиційна програма коштуватиме 64 мільйони гривень. Не забуває підприємство і про планові ремонти тепломереж, особливо тих, які під час щорічних випробувань показують себе не на «п’ятірку».

За словами заступника голови правління ПАТ «Облтеплокомуненерго» Тетяни Водник опалювальний сезон підприємство завершило також без проблем та аварій. Але економічна ситуація, що склалася викликає занепокоєння. Адже, у 2015-2016 роках постачальник тепла практично залишився без коштів через невиплату державної компенсації за нараховані субсидії. І лише протягом цієї зими, як зазначила заступниця, вдалося акумулювати кошти на поточні ремонти. Також ПАТ «Облтеплокомуненерго» продовжує виконувати програму із встановлення лічильників у багатоквартирних будинках.

Більшість будинків Чернігова охоплено центральним опаленням. Сьогодні багато забудовників продає житло із індивідуальним опаленням, часто маніпулюючи думкою, що так споживач буде менше сплачувати за послуги. Дехто з містян встановлюють індивідуальні тепло пункти у багатоквартирних будинках, які приєднані до централізованого опалення. Але за словами головного архітектора міста Сергія Калюжного можливість індивідуально вирішувати питання власного комфорту – це добре. «Але хто бере на себе відповідальність за обслуговування цих тепломереж у майбутньому? Індивідуальне опалення – це як «порохова діжка»! І не відомо, яка вартість його буде у майбутньому. І який вплив індивідуальне опалення має на екологію?», - з таким питанням звернувся він до учасників обговорення. Головний архітектор наголосив на тому, що на останній нараді із забудовниками, яка проходила в міській раді, домовилися що пріоритет під час будівництва буде надаватися централізованому опаленню.

Генеральний директор «Технови» зазначив, що чим більше будинків підключено до централізованого опалення тим дешевше, адже чим більше споживається продукту, тим він стає економічно вигіднішим.
На думку члена профільного комітету Громадської ради при Чернігівській ОДА Віктора Сехіна теплогенеруючим підприємствам Чернігова потрібно більш стратегічно підходити до планування власної діяльності і залучати фінанси не лише громади, а і міжнародних фондів та інвестиційних компаній. На що генеральний директор «Технови» відповів, що підприємство вже бере участь у інвестиційній програмі Світового банку, проект підписаний на місцевому рівні і чекає погодження Міністерства фінансів.

На думку депутата міської ради, секретаря постійної комісії з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв'язку та енергозбереження Чернігівської міської ради, Сергія Воробйова теплогенеруючі кампанії мають зробити і чернігівцям, і забудовникам такі умови постачання послуг, щоб до них хотіли йти, а не міняти на альтернативні варіанти обігріву осель. Він також зазначив, що ті, хто отримує субсидії на оплату комунальних послуг мають задуматися про вкладання зекономлених коштів у термомодернізацію та енергозбереження.

На думку координатора житлово-комунальних та енергетичних програм Громадянської мережі «ОПОРА» в Чернігівській області Наталії Висіканець споживачі мають не лише вимагати, а і більш активно брати участь у енергоефективних програмах. Експерт переконана, що постачальники послуг мають проводити більш активну інформаційну роботу серед населення адже довгий час останні були лише споживачами, а не активними учасниками процесів. «Основна проблема жителів багатоквартирних будинків в тому, що роками їх привчали до думки «вони користувачі, а не власники будинку». Це переконання стає на заваді створення ОСББ та спонукає не регулювати використання ресурсів», -  зазначила координатор Громадянської мережі «ОПОРА» Наталія Висіканець. І додала, що «тарифи меншими навряд чи будуть, а от зробити свій будинок економним — це суттєвий внесок у майбутнє».

За словами директора Департаменту соціального захисту населення Чернігівської обласної державної адміністрації Олега Русіна субсидіями та пільгами на сьогодні охоплено більше половини домогосподарств Чернігівської області. В середньому на одну родину надавалася субсидія у розмірі двох тисяч гривень. На сьогоднішній день відбувається перерахунок згідно із новою постановою та за новою формулою. Крім того, як зазначив Олег Русін ті, хто має заборгованості за комунальні послуги субсидію отримувати не будуть.

Економічний оглядач Сергій Соломаха зазначив, що теплогенеруючим кампаніям варто бути більш зрозумілими для споживача. Для цього на його думку потрібно розробити стратегічний план розвитку підприємств, який обговорити на громадських слуханнях. Це дасть можливість стверджувати, що Чернігів не лише місто легенд, а і місто, де комфортно за будь-якої погоди, а у оселях завжди тепло і затишно.

Під час заходу експерти говорили про актуальні проблеми минулого опалювального сезону, про досягнення та виклики наступного. Звичайно, що теплогенеруючі підприємства виконають, взяті на себе зобов’язання по подачі тепла до квартир, будинків та установ, не зважаючи на політичні та соціально-економічні виклики сьогодення.

Дискусія між експертами щодо переваг та недоліків централізованого та індивідуального опалення показала, що на сьогоднішній день ця тема актуальна, і потребує обговорення в подальшому.


Прес-центр «Чернігівський вибір»

Останні новини Чернігівщини

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

Прокуратура на захисті інтересів держави у сфері охорони і збереження територій та об’єктів природно-заповідного фонду в умовах воєнного стану 17:11

Козелецькою окружною прокуратурою встановлено порушення інтересів держави під час використання земель природно-заповідного та лісового фондів, а саме земель регіонального ландшафтного парку «Міжрічинський», який є одним із найбільших природних парків України за площею – майже 79 тис. га та розташований на півночі країни між річками Дніпром та Десною на території Чернігівської області.

Ритм сучасності — проєкт “Jazz-Куліса” 17:07

13 квітня 2024 року бенд “BissQuit” знову зустрівся з шанувальниками джазу в межах проєкту “Jazz-Куліса”. В єдиному творчому просторі — на сцені Чернігівського обласного філармонійного центру — музиканти і глядачі разом поринули в атмосферу музики, що вивільняє зазвичай втаємничені емоції в кожного причетного до неї.

Презентація монографій, присвячених історії Батурина і Глухова 16:47

11 квітня у читальному залі Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових у межах чергового засідання клубу «Краєзнавець» відбулася презентація монографій, присвячених історії двох столиць часів Гетьманщини – Батурина і Глухова.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини