Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:43:53

Підсумки українсько-латвійського проекту для фермерів-молочників

29.11.2016   08:11Агенцiя

28 листопада відбулась конференція за підсумками реалізації українсько-латвійського проекту «Підвищення потенціалу малих і середніх молочних ферм Чернігівської області для досягнення стандартів якості ЄС».

У конференції взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Леонід Сахневич, в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку Олег Крапивний, керівники структурних підрозділів райдержадміністрації, представники громадських організацій, експерти, науковці, керівники сільськогосподарських підприємств, фермери, а також делегація Латвійського Центру сільських консультацій та освіти.

Голова Латвійского Центру сільських консультацій і освіти Мартіньш Цимерманіс розповів присутнім який шлях пройшли латвійські фермери в процесі інтергації в ЄС і яку роль на цьому шляху відіграла система сільських консультацій. Він наголосив, що цей шлях не був легким, тому що європейський ринок має жорстку систему захисту прав своїх споживачів. І щоб їй відповідати потрібно було адаптуватися, тому необхідні були відповідні знання. Саме Центр, який очолює Мартіньш Цимерманіс, створений 25 років тому, взяв на себе функцію організації навчально-консультаційних послуг з професійних та економічних знань для поліпшення якості роботи та підвищення конкурентоспроможність латвійської сільськогосподарської продукції. Звернутися до установи може будь-який сільгоспвиробник.

Доречі, фермери побувавши в Латвії, ознайомившись з роботою Центру, впевнені, що Чернігівщині потрібен подібний заклад.

Мартіньш Цимерманіс наголосив: «Мета нашого проекту не навчити вас як господарювати, а поділитися досвідом. Прислухавшись до наших порад, врахувавши наші помилки та недоліки на шляху інтеграції до ЄС ви досягнете бажаного результату».

Крім проведених в рамках проекту майстер-класів та консультацій для українських аграріїв, експерти підготували спеціальний посібник щодо виробництва молока за стандартами якості ЄС. Його презентував експерт-консультант по ветеринарній медицині ЛЦСК Дайніс Арбіданс.

В своєму виступі в.о. директора Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олег Крапивний зауважив, що стандарти якості молока в нашій країні і в країнах Європи різняться. «Лише екстра сорт нашого молока відповідає європейським вимогам якості. Сільгоспвиробники працюють в цьому напрямку і на сьогодні вже 20% молока виробляється європейської якості. Тоді як у 2005 році цей показник сягав 4,4%, - наголосив він. - Але нам є куди рухатися, і не менш важливим при цьому є обізнаність, поінформованість. Тобто, необхідно якомога ширше і доступніше надавати кваліфіковану консультативну допомогу, насамперед для підсобних господарств і невеликих фермерів чи сільгосптоваровиробників».

Саме в цій сфері Олег Крапивний вбачає подальшу співпрацю із Латвійским центром сільських консультацій і освіти.

Світлана Карацюба, керівник ПАФ «Тарасівка» Коропського району, поділилася з присутніми враженнями про спільний проект. Враження цікаві, а головне вони дають поштовх для подальших кроків у напрямку розвитку господарства, впровадження нових прогресивних технологій тощо.

Латвійські експерти нещодавно провели декілька семінарів та відвідали три господарства нашої області, в яких зробили низку дослідів, вказали на існуючі недоліки та надали всі необхідні рекомендації. Вони сподіваються, що проект дасть свій результат - якість молока в невеликих фермах покращиться. А також вони переконані, що власним прикладом спонукають розвиток системи консультування аграріїв на Чернігівщині, тому що потенціал області дуже великий, зокрема, в галузі молочного скотарства. Тим більше, що суспільство і фермери прагнуть розвиватися, виробляти більше і кращої якості.

Натомість українська сторона дуже вдячна за такий неоціненний досвід та сподівається, що на цьому проект не закінчиться, а трансформується в іншу форму співробітництва.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини