Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 08:45:08

Парадокси вітчизняного виробництва: корів на тисячу менше, молока - на дві тисячі більше

12.03.2014   11:12Агенцiя

У селі Буда Корюківського району молоко з господарств населення беруть по 4 гривні за літр!

Такій оплаті не повірили у селі Бірківка Менського району:

— Та ви що?! У нас приймають по 2 гривні 40 копійок. У Городнянському районі така ж низька ціна.

— У нас за рік череда скоротилася на 20 корів, — поінформувала сільський голова Дроздовиці Ніна Мамай. — Молока, ясна річ, менше. Торік відправили у далеку Бобровицю 76 тонн молока, а в Городню — 56 тонн. Думалося, що дотації за молодняк стимулюватимуть зростання поголів’я, та, на жаль, населення старіє і не всі мають сили утримувати корів.

У Щорському районі вартість молока дещо вища.

— У нашому селі аж три заводи заготовляють сировину, — розповіла сільський голова Кучинівки Валентина Карась. — Приїжджають молоковози з Мени, Чернігова, Ічні. Тому велика конкуренція! За літр молока платять по 2 гривні 60 копійок. Корів, слава Богу, 415! На одну за рік збільшилося поголів’я. Один із молокозаводів почав привозити апарат, який визначає жирність. Добросовісним господарям стало вигідніше, адже за якісне молоко і оплата вища. Тому, думаю, сільчани цьому заводу віддаватимуть перевагу.

Чому в північному Корюківському районі у третині сіл вартість сирого молока доскочила до 3,7 гривні за літр? Через, як з’ясувалося, відкриття у Буді міні-цеху з виробництва сиру.

— У нашому селі колись була їдальня для працівників фабрики технічних паперів, — повідомила жителька Буди Наталія Солодка. — Приватний підприємець переобладнав наприкінці минулого року те приміщення під сирцех. Закуповують щодня до 10 тонн молока. Щоб люди охочіше здавали, підняли ціну. У нас у Буді — аж до 4 гривень. А в інших селах трішки менше. Заготовляють молоко і в кількох селах Щорського району. Розплачуються щодня. Плюс дають сироватку, що дуже вигідно.

— Для населення, зрозуміло, запропоновані підприємцем з Буди умови привабливі, — зазначила заступник директора департаменту агропромислового розвитку Чернігівської облдержадміністрації Римма Олексенко. — Думаю, що переробник на першому етапі своєї діяльності у такий спосіб мотивує господарів до співпраці. Водночас зазначу, що окремі сільгосппідприємства краю здають заводам молоко і по 5 гривень за літр. Адже забезпечують високу його якість. І це по-справжньому вигідно переробникам, бо з такої сировини легше отримати якісну продукцію.

...За підсумками року на Чернігівщині ще є 131 тисяча корів. У сільгосппідприємствах дійна череда поріділа на тисячу голів, у господарствах населення — на 2,5 тисячі. Цифри ніби означають, що у молокопереробних підприємств знову скоротяться обсяги заготівлі сировини. А відтак переробники змушені будуть, аби вижити у конкурентних реаліях, підвищувати заготівельні ціни. Однак чи підніметься вартість молока скрізь у селах до, приміром, 4 гривень за літр, важко сказати. На Придесенні при скороченні поголів’я водночас зростає виробництво молока на сучасних тваринницьких комплексах, продуктивність дійного стада. Так, загалом в області, якщо вірити офіційній статистиці, у 2013-му вироблено на 2 тисячі тонн молока більше, ніж у попередній рік.

Сергій Павленко, Голос України

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.