Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:08:57

Національний банк України сприяє розвитку безготівкових платежів

04.12.2013   08:14

Обговоренню теми безготівкових розрахунків та ознайомленню громадськості з модернізованою Національною системою масових електронних платежів було присвячене чергове засідання прес-клубу «Ділове слово» 3 грудня.

В рамках заходу відбулася прес-конференція начальника управління Національного банку України в Чернігівській області Леоніда Волошка. Також участь в обговоренні взяв начальник Центру інформатизації управління Національного банку України в Чернігівській області Валерій Кужель.

Як зазначив Леонід Волошок, протягом останніх років Національний банк України проводить цілеспрямовану політику, направлену на розвиток в Україні системи масових електронних платежів з використанням карткових та інших платіжних технологій, збільшення частки безготівкових розрахунків і, як наслідок, зменшення суспільних витрат на підтримку готівкового грошового обігу.

Ефективність заходів, що вживались Національним банком України та учасниками фінансового ринку, підтверджується постійним зростанням частки безготівкових розрахунків в загальних обсягах операцій з платіжними картками в Україні. Якщо у 2011 році частка безготівкових платежів складала 8,1% від загальної суми операцій, то за 9 місяців 2013 року цей показник становить уже 16,7% (по Чернігівській області відповідно 1,5% і 6,9%).

Одним із основних напрямків реалізації Стратегічної програми розвитку безготівкових платежів в Україні на 2012–2014 роки є удосконалення Національної системи масових електронних платежів (НСМЕП), яка була заснована в 2000 році.

Як пояснив Леонід Волошок, така система не є чимось незвичайним. Поряд з усім відомими міжнародними платіжними системами, у багатьох країнах світу функціонують подібні національні внутрішньодержавні системи. Доцільність їх функціонування стає ще більш логічнішою, якщо врахувати, що в Україні, наприклад, 99% усіх карткових транзакцій здійснюється в межах держави.

Це, втім, не означає, що карткою НСМЕП не можна буде розрахуватися за кордоном. Модернізація системи, про яку розповіли учасники засідання прес-клубу, усуває цей недолік. Звичайно ж, такі картки зможуть безперешкодно обслугуватись і в будь-якому банкоматі або на іншому термінальному обладнанні на території України.

Національний банк України як платіжна організація НСМЕП пропонує ефективні інструменти в сфері організації безпеки платежів. Оновлена НСМЕП передбачає емісію банками карток з магнітною смугою і EMV-чипом.

Окрім того, технологія оновленої національної карткової системи дасть змогу оптимізувати державну політику в соціальній сфері, ідентифікувати особу в цій сфері, забезпечити адресність надання соціальної допомоги. Картка НСМЕП може бути використана не лише як платіжний засіб, а й, наприклад, як студентський квиток, проїзний документ чи посвідчення особи.

Леонід Волошок також закликав усіх мешканців області у разі неправомірної поведінки представників банківських структур звертатися на «гарячу лінію» управління Національного банку України в Чернігівській області за телефоном (04622) 4-00-09.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини