Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 05:25:49

Які технічні бар’єри заважають торгівлі між Україною та ЄС з’ясовували на семінарі у Чернігові

15.07.2013   20:29

12 липня у Чернігові відбувся семінар на тему “Поглиблена та всеохоплююча зона вільної торгівлі між Україною та ЄС: основні аспекти та переваги. Реформування системи технічного регулювання”.

Організаторами заходу виступили Міністерство економічного розвитку і торгівлі України спільно з Департаментом економічного розвитку облдержадміністрації. У обговоренні взяв участь Стефанос Іоакеімідіс, керівник Проекту ЄС «Додаткові заходи щодо виконання Програми підтримки галузевої політики “Сприяння взаємній торгівлі шляхом усунення технічних бар’єрів у торгівлі між Україною та Європейським Союзом».

Учасникам семінару на початку розповіли про стан торгівлі та співробітництва Чернігівської області з країнами-членами ЄС. Так за даними управління статистики в області 31,8% експорту спрямовується до Європи, тоді як 48,4% до країн СНД. Найбільшим попитом на європейському ринку користуються зернові культури, які експортовано до Італії, Іспанії, Портуґалії, Ірландії, Франції; насіння і плоди олійних культур – до Іспанії, взуття – до Румунії та Італії.

Далі мова пішла про більш серйозні речі, які стосуються зон вільної торгівлі між Україною та ЄС. Катерина Кривцун, головний спеціаліст відділу торговельно-економічного співробітництва з ЄС департаменту європейської інтеграції Miністерства економічного розвитку і торгівлі України, у своєму виступі наголосила на тому, що головною проблемою в цьому питанні є невідповідність українського та європейського законодавства. А програма реформування, яку презентували на семінарі, має створити всі умови для усунення невідповідностей цього напрямку.

Звідки виникають технічні бар’єри торгівлі і як їх долати розповів керівник проекту ЄС Стефанос Іоакеімідіс. У своїй презентації він зупинився на питанні технічного регулювання в контексті зон вільної торгівлі. Часто українські товари дійсно не відповідають європейським стандартам, а інколи продукцію українських виробників не «випускають» на ринки через відмінну від звичної форму, невідповідність уявленням або ще з якихось незрозумілих причин. Або розмір не відповідає стандарту, або міцність вища чи нижча. І це все робиться європейськими чиновниками заради здоров’я споживачів. Такі причини і стають технічними бар’єрами торгівлі між Україною та ЄС.

Взагалі програма по сприянню торгівлі між Україною та ЄС розпочалася у 2010 році, а у 2013 році вона вже вийшла на завершальну стадію. В рамках цього проекту мають бути проведені такі заходи:
а) Гармонізація нормативно-законодавчої бази України у сфері технічного регулювання з законодавством Європейського Союзу:
- Горизонтальне законодавство з питань стандартизації, акредитації, оцінки відповідності та ринкового нагляду;
- Приведення 25 галузевих технічних регламентів у відповідність з Директивами Нового підходу Європейського Союзу.
б)   Прийняття Україною європейських гармонізованих стандартів, що є необхідною умовою для реалізації технічних регламентів.
в)    Модернізація технічної інфраструктури:
- Створення нового незалежного Національного органу зі стандартизації;
- Розробка інформаційної системи управління стандартами;
- Модернізація матеріально-технічної бази випробувальних та калібрувальних лабораторій;
- Підвищення потенціалу органів з оцінки відповідності,  Національного агентства з акредитації України, органів ринкового нагляду;
- Створення сучасної системи законодавчої метрології.

Кінцевим результатом проекту буде усунення технічних бар’єрів у торгівлі та забезпечення доступу української продукції до ринків ЄС на однакових умовах з іншими державами-членами ЄС та навпаки.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини