Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 10 липня, 06:54:34

Фермер вирощує ... ковбасу

29.11.2011   14:50Агенцiя

Цьогоріч куликівський фермер Віктор Труш купив два будинки у Ковчині й три в Авдіївці для молодих спеціалістів. А загалом на територіях сільських рад Куликівського району Чернігівщини, де господарство орендує близько десяти тисяч гектарів землі, уже відсвяткували 11 таких новосіль.

Віктор Труш у такий спосіб “переманив” двох ветеринарів з Харкова та інших фахівців – для професійного ведення бізнесу, зокрема, дотримання технологій у розведенні великої рогатої худоби, свиней.
Фермерське господарство “Колос” починало в 1993 році з обробітку 30 гектарів. Нині забезпечує роботою майже 450 працівників.

З 8116 голів великої рогатої худоби, що утримується у районі, на фермах “Колоса” – п’ять тисяч. А ще тут вирощують п’ять тисяч свиней.

Колись, у 1990-х роках, колгоспи масово відкривали ковбасні цехи. Бо невигідно було продавати дешеве м’ясо. Але собівартість тієї ковбаси виявлялася такою високою, що практично скрізь кустарні переробні цехи за два-три роки позакривалися, а обладнання пішло в металобрухт.

Фермерський ковбасний цех В. Труша працює у Куликівці й нині.

– Ми пропонуємо свої ковбаси не тільки у торговельних точках райцентру, а й завозимо у магазини Чернігівської, Сумської, Київської областей. Виробляємо щодня до двох тонн продукції. А буває й більше. Це залежить від замовлень торгової мережі. А беруть нашу ковбасу, бо у ній 90–100 відсотків м’яса. Вона дорога, зате люди знають, що купують. Я поставив своїм технологам завдання зробити такі ковбаси, як були колись, коли не намішували у них бозна-що.

Тобто фермерський цех надає перевагу не різноманітним добавкам, а натуральній сировині, і витримує конкуренцію навіть з потужними м’ясокомбінатами. Деякі з них, до речі, у Чернігівській області недавно призупинили свою роботу. Власна сировина теж є великим плюсом у виробництві.

– Ми вирощуємо все те, що потрібне для виробництва м’яса, – каже Віктор Владиславович. – Ось ранніх зернових зібрали 8 тисяч 50 тонн. Переробимо їх на комбікорми. Силосу в поліетиленові рукави заклали на два роки наперед! Правда, ще й молоком зайнялися. Брали в Авдіївці в оренду землю. А люди просять відновити ферму. Купили 500 корів. Тепер і молоко маємо на продаж.

Павленко Сергій, “Голос України”

Останні новини Чернігівщини

Гроші самі не приходять!

Гроші самі не приходять! 14:37

Їх потрібно заробити, або створити умови для бізнесу, якій отримавши прибуток, сплатить більше податків.

Оприлюднено базові показники роботи суду за перше півріччя 2020 року

Оприлюднено базові показники роботи суду за перше півріччя 2020 року 13:02

За перше півріччя 2020 року Чернігівським окружним адміністративним судом розглянуто майже дві з половиною тисячі справ та матеріалів.

Інформація щодо захворювання на коронавірусну інфекцію

Інформація щодо захворювання на коронавірусну інфекцію 12:20

За даними Управління охорони здоров’я Чернігівської ОДА станом на 11.00 четверга, 9 липня, в Чернігівській області зафіксовано +6 випадків захворювання на коронавірусну хворобу.

В області до 93% збільшилась кількість дітей, охоплених сімейними формами виховання

В області до 93% збільшилась кількість дітей, охоплених сімейними формами виховання 12:15

Протягом першого півріччя поточного року в області статус дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування отримали 112 осіб.

У Городні пробурили нову артезіанську свердловину

У Городні пробурили нову артезіанську свердловину 12:07

На початку липня у Городні завершили будівництво артезіанської свердловини. Її глибина – 508 метрів. Це резервна свердловина, що дозволить забезпечити стабільне водопостачання якісної питної води жителям міста, пишуть на сайті громади.