Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:18:03

Основним джерелом кредитних ресурсів банківських установ Чернігівської області є їх депозитні зобов’язання, зокрема вклади населення

22.05.2013   08:20

Про стан грошово-кредитного ринку області йшлося під час чергового засідання прес-клубу “Ділове слово”, яке відбулося 21 травня.

Начальник управління Національного банку України в Чернігівській області Леонід Волошок зазначив: “Ми забезпечили стабільність грошової одиниці”. За 4 місяці 2013 року можна помітити деякі тенденції розвитку банківської системи – це стосується як збільшення банками обсягів активних операцій, зокрема кредитування, так і залучення коштів. Впродовж 4 місяців поточного року банківськими установами області було видано кредитів на суму 2171,1 млн. грн., що на 58% більше, ніж за відповідний період минулого року. Позичальники надають перевагу кредитам в національній валюті. Станом на 01.05.2013 року їх об’єм становив 2030,7 млн. грн., або 93,5% від загальної суми кредитів. Більш активно кредитувався корпоративний сектор: суб’єкти господарювання отримали 1611,3 млн. грн. кредитів, в той час як фізичні особи – лише 559,8 млн. грн.

Леонід Волошок підкреслив, що основним джерелом кредитних ресурсів банківських установ області є їх депозитні зобов’язання, зокрема вклади населення. За 4 місяці поточного року депозити фізичних осіб зросли на 393,6 млн. грн. і станом на 01.05.2013 року складали 4927,3 млн. грн. Гривневі вклади становлять 68,6% від їх загального об’єму, решта – це валютні депозити. До речі, за словами представника Нацбанку України, у розрізі валютних депозитів Чернігівщина більше зорієнтована на долар, ніж на євро.

Ситуація на валютному ринку на сьогодні стабільна, керована і не викликає нарікань. Готівкову валюту без проблем можна купити чи продати в будь-якій банківській установі. Щоб стимулювати населення не тримати валюту на руках та дати можливість заробити на своїх заощадженнях, Національний банк України у минулому році розробив новий інвестиційний інструмент – Державні казначейські зобов’язання у валюті. Це – новий вид цінних паперів, вартістю 500 доларів США, який має свої переваги. Прибуток сплачується у валюті і звільнений від оподаткування. Гарантію виплат дає держава, що мінімізує ризики. Казначейські зобов‘язання випускаються терміном на 2 роки, їх продають установи Ощадбанку. Виплати доходу здійснюються кожні 6 місяців (23 долари для серії “А”, та 20 доларів – для серії “Б”). За необхідності вкладник може достроково продати Ощадбанку казначейські зобов’язання на договірних засадах за ціною не нижче їх номінальної вартості. Зараз установи Ощадбанку здійснюють продаж серії “Б” під 8% річних (дохід для серії “А” було встановлено у розмірі 9,2% річних). З початку реалізації в області продано 660 казначейських зобов’язань на суму 330 тис. дол. США.

Одним із пріоритетних напрямків діяльності Національного банку України є розширення сфери застосування безготівкових розрахунків. Станом на 01.04.2013 року у регіоні функціонували 691 банкомат, 689 банківських POS-терміналів та 2461 торговельний термінал.

Підбиваючи підсумки, Леонід Волошок зазначив, що Національний банк України й надалі сприятиме забезпеченню стабільності та сталого розвитку банківської системи для ефективного виконання нею основних функцій, передусім – економічного зростання нашої держави.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини