Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 02:09:32

Хор "Десна" вийде на сцену в оновленому образі

01.11.2019   08:34Агенцiя

Чернігівський заслужений аматорський хор «Десна» славиться своїм вельми розлогим репертуаром, багатоголоссям, неймовірною фізичною витривалістю. Бо на просте питання – а скільки годин ви співаєте – керівник хору Микола Олексієнко хитро мружить очі, всміхається і говорить: «Скільки треба – стільки й будемо!».

Незабаром у хору буде подія – концерт, який відбудеться 20 листопада о 18:00 у Міському палаці культури.

Що саме чекає на глядачів і чому варто відвідати цей захід – ми розпитали у керівника хору Миколи Олексієнка.

Починає він розмову з того, що цитує слова почесного громадянина міста – маестро Любомира Боднарука «Десна» ніколи не співала погано». Це не є компліментом для колективу, якому вже майже 70 років. Швидше, як дороговказ: роби те, що робиш і роби це добре.

— Коли професійний хормейстер оцінює роботу аматорського колективу і на такому рівні, то це говорить багато про що. Тож нам не можна опускатися хоча б на йоту, бо ми маємо звання заслуженого народного. Таких колективів залишилося по Україні десь 2-3, — розповідає митець.

Хор «Десна» відомий не лише автентичним репертуаром. Руку до його створення та становлення також доклав знаменитий Григорій Верьовка (до речі, він також родом з Чернігівщини), чиє ім’я носить столичний Національний хор. Чому доклав? Бо найперший керівник хору «Десна» був його учнем, а сам Григорій Гурійович навіть допомагав із матеріалом.

Де деснянці беруть матеріал? Тим більше, що у репертуарі – понад півсотні пісень! Микола Васильович говорить: по-різному. Подекуди вирушають в етнографічну мандрівку Чернігівщиною – у пошуках свіжого матеріалу, подекуди беруть і переробляють під себе вже готові пісні.

— Не боїмося, наприклад, брати репертуар у Волинського хору, Черкаського хору, якщо почуємо щось вартісне. Потім це все перевіряється на концерті. Якщо публіка сприймає – значить, все на своєму місці.

Існує своєрідний тест в самому хорі, аби визначити – «піде» пісня в народ, чи ні. Микола Олексієнко його називає «три хлопка». Умовно кажучи, якщо глядач не зреагує на композицію і пролунають тільки скупі аплодисменти, швидше за все, наступний концерт без обійдеться без цієї пісні.

Є й улюблені мелодії , які завжди звучать на прохання глядачів, це композиції авторства Анатолія Пашкевича «Степом», «Мамина вишня», «Батькове серце».

— У нього є досить цікаві обробки народних пісень, які звучать веселенько, оригінально. І найголовніше – це професійна обробка пісень, яка, я вважаю, підходить до будь-якого аматорського колективу, такі пісні легко поставити і показати на сцені. Чому так? Бо це писав професійний хормейстер!

Також в репертуарі є пісні відомих композиторів Олександра Стадника, Євгена Кухарця, Анатолія Авдієвського й багатьох інших. Все це дозволяє хору «Десна» бути самостійними артистами, повноцінно відпрацювати будь-який по тривалості концерт.

— На будь-яку тематику, будь-якого рівня. Хоч дві години, хоч 5, — посміхається пан Микола.

Також виступи хору завжди супроводжує танцювальний колектив «Дружба». Бо ж з «Десною» вони дійсно дружать.

— Ми так один одного багато років виручаємо. Бо коли є не лише одні пісні, а й танці, то воно все цікавіше виглядає і легко сприймається. У «Дружби» концерт – ми теж свої вставки робимо. Такий у нас склався творчий тандем.

А ще у хорі «Десна» підкреслюють: їхня головна мета – дарувати людям позитивний настрій, тамувати горе і біди, а не сприяти поширенню негативних емоцій, як один відомий столичний колектив, що заспівав пісню для телепроекту та опинився у епіцентрі політичного скандалу. Такого бути не повинно, вважають чернігівці.

Микола Олексієнко:
— Моя сусідка якось каже, що її запросили на наш концерт. Такий був настрій поганий, стан – взагалі не до концертів. Але все-таки пішла. Вийшла – наче як рукою все познімало. Мене питає: чому так? А я кажу: все просто, тому що зі сцени іде позитивна інформація, позитивна енергетика. Немає фальші ніякої. Це все іде від душі!

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.