Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 08:26:57

Відбулося відкриття виставки картин "Дар віддавати людям все прекрасне" Тетяни Баженової

02.10.2018   10:04Агенцiя

В читальній залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка відбулося відкриття виставки картин у стилі "печворк" (текстильна мозаїка) "Дар віддавати людям все прекрасне" чернігівської майстрині, заслуженого майстра народної творчості Тетяни Баженової.

Тетяна Олексіївна Баженова народилася 3 червня 1936 року в Санкт-Петербурзі, де й провела своє дитинство. З дитячих років відчувала потяг до народного мистецтва: захоплювалася вишивкою, макраме, мереживоплетінням. Пережила блокаду Ленінграда.
 
У 1961 році закінчила Казанський хіміко-технологічний інститут. Була завідувачкою агрохімічної лабораторії, інженером з випробування ракетного палива та гальванопокриттів, працювала на фільтрувальній станції.
 
У 1984 році сім'я Баженових переїхала до Чернігова. Атмосфера старовинного міста з його величними соборами та архітектурними пам'ятками надихнула майстриню на творчість. З-під талановитих рук оживали прекрасні, майже живописні картини. За роки творчої роботи пані Тетяна створила понад 350 робіт.
 
Працює у техніках печворку, клаптикового шиття, вишивки гладдю, використовує декоративні елементи (намистинки, бісер, дротики, фурнітуру). Сюжети робіт майстрині різні та багатогранні: пейзажі, натюрморти, сторінки дитячих казок, тематичні колажі, українські обряди, історичні сюжети славетного минулого нашого народу. Всі вони вражають різноманітністю матеріалів, оригінальністю форм та кольорових рішень. До кожної роботи майстриня додає цікаву родзинку – поетичні рядки, які мріє видати книгою разом з репродукціями своїх творів.
 
Тетяна Баженова активна учасниця міських, обласних, всеукраїнських виставок декоративно-прикладного мистецтва. За роки творчої праці відбулося понад 20 персональних виставок майстрині. Перша персональна виставка відкрилася в "Арт-клубі" у 2005 р. У 2009 р. Тетяні Олексіївні надали звання "Заслужений майстер народної творчості України". Роботи експонувались у столичному Міжнародному виставковому центрі, Будинку художника, на території Києво-Печерської Лаври, Будинку творчості (м. Санкт-Петербург), у музеї М. Реріха в Одесі, ЧОУНБ ім. В. Г. Короленка та ін. Майстриня активно співпрацює з навчальними закладами міста та області, музеями, бібліотеками, громадськими організаціями.
 
На виставці "Дар віддавати людям все прекрасне" представлено більше 70-ти творчих робіт майстрині.
 
Ведуча заходу від імені колективу бібліотеки привітала Тетяну Баженову з такою визначною "пригодою" в її творчому житті, як досить велика (на два зали) персональна виставка. Також ведуча звернула увагу на книгу відгуків майстрині, яка теж оформлена в стилі "печворк".
 
Чернігівська майстриня Лариса Ганненко першою поділилася враженнями від виставки: "Я вірю, що вік людини визначає її енергія і те, що у неї в душі. Так ось Тетяна Баженова – жінка без віку, адже її енергія – невичерпна. Роботи її – унікальні. Вона єдиний майстер, котрий зайнявся печворком. Але не тільки це характеризує її творчість. У неї є власний стиль. Навіть на великих збірних виставках можна з упевненістю визначити, де її картини, бо до кожної Тетяна підходить творчо, продумуючи найдрібніші деталі та закладаючи певний зміст. До того ж, спілкуватися з нею – великий подарунок долі".
 
Маргарита Гордієнко, чернігівська майстриня картин з риб'ячих кісток, відзначила: "Я вперше бачу роботи Тетяни Олексіївни, але навіть неозброєним оком можна відмітити, що всі картини дихають світлом, теплом, добротою. Такі роботи не створюють зі злом у серці, що характеризує автора, як добродушну та відкриту людину. А молоді та студентству, які завітали на захід, хочу сказати, що в кожній людині спить геній. І ось такі відкриття і творчі зустрічі проводяться саме для того, щоб розбудити мистецтво в середині кожного з вас. Не бійтеся починати, не бійтеся себе в чомусь проявити. Але слід пам'ятати, що творчість – це не тільки натхнення, а й ретельна праця, яка потребує до себе багато уваги та часу".
 
Надія Заваліна, представник Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, розповіла, що співпраця з Тетяною Баженовою у неї розпочалася більше 10-ти років тому з Центру народних ремесел для дітей та юнацтва. Майстриня займає активну життєву та громадську позицію, передає своє уміння та натхнення, беручи участь у виставках та конкурсах не лише по всій Україні, а й за її межами. Пані Надія відзначила, що в експонованих роботах, кольоровій гаммі, у деталях, виконаних з любов'ю, в інколи казкових та романтичних сюжетах можна побачити весь неоціненний скарб життєвого досвіду Тетяни Олексіївни, та закликала спілкуватися з майстринею, тому що ця людина дійсно може запалити вогник мистецтва та зарядити його енергією так, щоб він ще довго не згасав.
 
Тетяна Баженова дотримується думки, що кожна людина має талант. Не завжди його можна відкрити в дитинстві чи юності, бо ідея зайнятися "клаптиковим живописом" виникла у майстрині вже у зрілому віці. Але ота творча іскра все одно дає про себе знати. Як приклад, пані Тетяна розповіла історію з власного дитинства. Мама її дуже гарно вишивала і на столі лежала зроблена нею квітчаста скатертина. Тоді ще маленька три-чотирирічна Тетянка залізла під стіл та повирізала зі скатертини найгарніші квіти. Звісно, за такий бешкет дівчинці довелося постояти в кутку, але вона на все життя запам'ятала своє перше знайомство з ножицями.
 
Майстриня зазначила, що поетичні рядки, якими вона доповнює свої твори, це як крапка в реченні – завершення образу та атмосфери всієї роботи. Тому, щоб закріпити гарні враження від експозиції, Тетяна Баженова зачитала декілька власних поезій.
 
Власне, виставка "Дар віддавати людям все прекрасне" була приурочена до циклу заходів "Бібліотека нон-стоп" напередодні Всеукраїнського дня бібліотек, який відзначається щорічно 30 вересня. І Тетяна Баженова, як частий гість мистецьких заходів та друг бібліотеки, привітала колектив віршем, присвяченим саме Чернігівській ОУНБ ім. В. Г. Короленка. Це стало гарним подарунком напередодні професійного свята.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини