Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 15:27:24

Сестри Чабан – 25 років на сцені. Фоторепортаж

17.09.2018   14:18Агенцiя

«Сніг падає на сцену і зорі аж горять, ну а співочим сестрам – тільки двадцять п’ять…» – саме такий авторський експромт мимоволі народився в думках, коли на сцені у супроводі бурхливих оплесків з’явився відомий та популярний далеко за межами Чернігівщини співочий дует сестер Чабан, котрі 15 вересня в Чернігівському обласному філармонійному центрі фестивалів та концертних програм святкували своє творче 25-річчя ювілейною концертною програмою «ALTER EGO».

Першим же звертанням і подякою до повного залу щирих прихильників була мелодійна пісня на слова легендарної Лесі Українки:

Ви щасливі, пречистії зорі,
ваші промені – ваша розмова;
якби я ваші промені мала,
я б ніколи не мовила слова.
Ви щасливі, високії зорі,
все на світі вам видко звисока;
якби я так високо стояла,
хай була б я весь вік одинока.
Ви щасливі, холоднії зорі,
ясні, тверді, неначе з кришталю;
якби я була зіркою в небі,
я б не знала ні туги, ні жалю.

Щиро обдарувало Небо сестер-близнят не лише красою та ніжністю, а й талантом і голосом. Хоча сестри Тетяна та Інна Чабан за фахом медичні працівники (як і їхні кохані та люблячі чоловіки), але незважаючи на медичний фах, дівчата здавна зацікавилися музикою і от уже чверть віку їхній неординарний дует несе красу та радість усім людям – не раз зустрічали їх оваціями у столичному палаці «Україна», Національній спілці письменників та в багатьох закладах Чернігівщини.

Крім того, сестри Чабан – лауреати Міжнародної премії ім. М. Гоголя «Тріумф» та багатьох інших престижних фестивалів і конкурсів. А ще вони практично нерозлучні на сцені та в житті.

Не даючи опам’ятатися глядачам від глибоких слів Лесі Українки, Тетяна та Інна Чабан заспівали пісню на слова відомої Ліни Костенко:

Ставить осінь на землю свою золоту жирандоль.
І, ковтаючи сльози, одягши на плечі сукману,
перемотує літо на чорні котушки тополь,
шиє голим полям нескінченну сорочку з туману.
Тихо строчать дощі… І навіщо мені ця печаль?
Що я хочу спитать у цієї сумної кравчині?
Я прощаюся з літом. І воно мені каже: «Прощай!»
І хитає над шляхом порожні гнізда грачині.

Чоловіки Тетяни й Інни – також відомі та поважні люди нашого краю. Андрій Жиденко (чоловік Тетяни) – головний лікар Чернігівської обласної лікарні, а Ігор Лютницький (за якого вийшла заміж Інна) – лікар вищої категорії, ординатор відділення мікрохірургії ока обласної лікарні, де працює понад 27 років.

До речі, познайомилися сестри зі своїми майбутніми чоловіками ще під час навчання на першому курсі Київського медичного університету, адже дівчата грали в студентському театрі естрадних мініатюр, де й зустрілися з Ігорем, який теж чудово грає на гітарі, співає і створює вірші. Потім Ігор познайомив їх зі своїм однокурсником та другом Андрієм.

Так і стали щасливими на все життя одразу дві пари закоханих.
Ти спиш. Тебе у мене сон відняв.
Спокійно спиш, немов мала дитина.
За склом віконним дощові краплини
Безжурно падають щоночі і щодня…

– Саме такі ніжні жіночі слова пролунали в шану своїм надійним і відданим чоловікам, яким була присвячена третя пісня під назвою «Коханому», після якої зі сцени устами чарівного дуету до глядачів звернулася лірична Олена Теліга:

За вікнами день холоне,
У вікнах – перші вогні…
Замкни у моїх долонях
Ненависть свою і гнів.

Зложи на мої коліна
Каміння жорстоких днів,
І срібло свого полину
Мені поклади до ніг…

…А я поцілунком теплим,
М’яким, мов дитячий сміх,
Згашу полум’яне пекло
В очах і думках твоїх…

Обом сестрам доля дарувала по двоє дітей (і вже є онуки), які товаришують між собою та небайдужі до музичної творчості. Тобто, вся їхня велика й дружня родина має хист до мистецтва, адже і на ювілейному концерті Назар Жиденко вдало виконав композицію «Музична історія», а Альона Лютницька – «Тінь твоєї посмішки», також прозвучала пісня «Любов» на слова й музику Ігоря Лютницького.

Сестри закінчили Київську консерваторію (Національну музичну академію ім. Чайковського) по класу вокалу, а тому крім авторських пісень та рим відомих поетів, вони виконують і класичні твори.

Взагалі ж на ювілейному творчому вечорі прозвучало ще багато пісень: «Моїй Україні» та «Серенада», «Місяць на небі» й «Гуде вітер вельми в полі», «Минає день» і «Очі на піску», «Тихо над річкою» та «Черемшина» тощо.

Завершальним акордом програми стала глибока й незабутня пісня «Осінній день» на слова Ліни Костенко:

Осінній день, осінній день, осінній!
О синій день, о синій день, о синій!
Осанна осені, о сум! Осанна.
Невже це осінь, осінь, о! – та сама…

В короткому інтерв’ю перед концертом талановиті сестри зізналися, що вони схожі як зовнішньо, так і внутрішньо – характерами, інтересами та вподобаннями, а їхньому дуету насправді більше 25 років, бо ж співали разом ще в шкільному ансамблі «Ассоль», тому нині представляють публіці своєрідний «родинний ансамбль».

Інна повідала, що поетом і генератором ідей в їхньому дуеті є Тетяна, а вона вже виконує іншу роботу з аранжування та гри на гітарі, якою вона оволоділа ще в школі.

Найзнаковішою зустріччю для дуету стало знайомство з Любомиром Боднаруком, за порадою якого вони взяли участь в конкурсі «Червона рута» 1993 року, що стало початком їхньої професійної кар’єри. А потім вже було маса інших конкурсів – «Мелодія двох сердець», котрий організовували Віталій та Світлана Білоножки, конкурс імені Олени Теліги, «Мелодії душі», «Ліра Гіпократа» тощо.

Наразі ж талановиті жінки мріють про те, щоб випустити власний якісний диск (адже в їхньому доробку вже накопичилося дуже багато гарних пісень), а на перспективу задоволено б ще заспівали з відомими класичними оперними співаками, як то Євгенія Мірошниченко (яка вже пішла з життя), Вікторія Лук’янець (котра нині живе за кордоном) та багатьма іншими співаками і композиторами, а ще б вони задоволено взяли участь в цікавих шоу-проектах. 

Усім же людям сестри Чабан відверто побажали миру, любити Україну та бути людьми!..

Не змогли пройти осторонь і численних глядачів в переповненому залі.

Так, заступник голови облдержадміністрації Наталія Романова, котра задоволено завітала на концерт, зауважила, що сестри Чабан – це унікальне культурне явище Чернігівщини, адже, по-перше, вони наділені талантом від Бога, а тому достойні широкої концертної зали та численної вдячної публіки, по-друге, у них дуже вдало зливаються голоси, завдяки чому слухати їхній спів є справжньою насолодою.   

А відомий директор музичного училища Володимир Суховерський зазначив, що вже 25 років знайомий із сестрами Чабан і переконаний, що вони мають талант від Бога – незвичайне злиття голосів і тембр, адже можна навчитися грі на музичному інструменті, але якщо не дано таланту голосу, то його ніде не купиш. Познайомилися вони на одному з оглядів творчої самодіяльності і вже тоді разом з Любомиром Боднаруком пішли просити сестер прийти на професійну сцену. Адже це незвичайне явище в українському мистецтві, бо вони є взірцем справжнього академічного співу, котрий граничить з душевним і природнім національним колоритом. Пан Володимир щиро побажав дуету отримувати задоволення від творчості і пропагувати її.

Генеральний директор Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм Сергій Теребун запевнив, що Сестри Чабан – це яскравий приклад чистоти душевної (чого нам зараз усім не вистачає), бо хоча вони й займаються в житті іншими справами, але це не заважає їм прекрасно співати і дарувати свої чудові пісні людям. Сестри по життю йдуть з піснею, чому свідченням є їхній творчий вечір, а тому хочеться побажати їм натхнення, успіху та побільше музичних виступів (додав пан Сергій).

Депутат міської ради Олег Шеремет розповів, що є давнім знайомим та другом як творчого дуету сестер Чабан, так і Андрія Жиденка, а тому дуже задоволено відноситься до творчості сестер, особливо ж подобаються йому мелодійність та ніжність пісень і їхня щира українська мова, котра надихає на позитив і справді бере за душу. Користуючись нагодою, він побажав Тетяні та Інні краси фізичної та душевної, подальших творчих звершень і руху лише вперед, а глядачі вже завжди схвально підтримають їхню творчість.

 
Текст - Прес-центр "Чиста Політика"
Фото - Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини