Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 12:26:47

Марко Залізняк: Що сьогодні є рядовий знімок, те завтра буде історією

28.04.2018   11:00Агенцiя

У Чернігові до 13 травня можна переглянути з півсотні робіт селянина-фотоаматора ХХ століття із Донеччини Марка Залізняка. Хоча, за свідченнями істориків, доробок фотолітописця налічує до п’яти тисяч світлин.

Виставку «Миттєвості нашого життя», присвячену 125-річчю від дня народження митця, презентувала у літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського директор Покровського історичного музею Донецької області Ангеліна Рожкова.

Чернігів — перше місто, куди приїхала експозиція. Така ідея виникла у громадської організації «Українська Ініціатива». Чернігівська облдержадміністрація підтримала її. Як зазначила директор Покровського музею, виставка може презентуватися в інших містах, якщо надійдуть відповідні запрошення.

Про життєвий та творчий шлях видатного українця розповіли Ангеліна Рожкова та представник Українського інституту національної пам’яті в області Сергій Бутко.

Марко Микитович Залізняк (1893-1982) зафіксував на камеру колективізацію, розкуркулення, відбирання хліба, виселення до Сибіру й Голодомор 1932–1933 років. Свої коментарі на звороті світлин написав лише у другій половині 1950-х, після смерті Сталіна. Відзняті матеріали лягли в основу документальних фільмів «Миттєвості нашого життя», «Симфонія Донбасу», «Старий і новий Дніпро», «Голодомор» тощо. Фотографії села Удачне часів Голодомору друкувались у місцевих газетах, підручниках з історії України, газеті «Голос України», австралійському часописі «Вільна думка».

Історики переконані, що такого докладного фотолітопису нищення українського села, як залишив Марко Залізняк про Удачне на Донеччині, більше немає.
 

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Чернігівської облдержадміністрації

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини