Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 10:55:59

Нове науково-популярне видання: "Чернігівський колегіум"

05.09.2017   11:46Агенцiя

Нове науково-популярне видання: «Чернігівський колегіум» У серпні 2017 року науковими співробітниками Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» підготовлено чергове ілюстроване науково-популярне видання «Чернігівський колегіум».

Брошура вийшла друком двома мовами: українською та англійською.

Автор: Ольга Травкіна (кандидат історичних наук, завідувач відділу музейної та науково-фондової діяльності). Переклад тексту виконала Інна Непотенко (кандидат історичних наук, молодший науковий співробітник відділу музейної та науково-фондової діяльності).

Цей нарис присвячений Чернігівському колегіуму — першому навчальному закладу вищого рівня в Лівобережній Україні ХVІІІ ст. Розповідається хто і коли його заснував, які науки в ньому опановували, кого приймали на навчання, висвітлюються традиції та звичаї стародавнього шкільництва.

Таким чином, продовжено видання науково-популярних нарисів про пам’ятки архітектури Чернігова та його історію. Зокрема, у 2015-16 роках надруковані брошури: «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» (у нарисі йдеться про заснування Болдиногорського Богородичного монастиря у Чернігові та про архієпископа Лазаря Барановича, завдячуючи його зусиллям монастир з невеличкої чернечої обителі перетворився на архітектурний комплекс, духовний і культурний центр Лівобережної України); «Чернігівський «Вал» (нарис присвячений Дитинцю — історичному центру міста Чернігова та пам’яткам, які знаходяться на його території); «Легенди Болдиних гір» (у нарисі розповідається про Болдині гори — одну з мальовничих історичних частин міста — оповитих низкою легенд та переказів).

До речі, брошура «Антонієві печери та Троїцько-Іллінський монастир» користується великою популярністю у поціновувачів старовини. Сподіваємося, що і нове видання про Чернігівський колегіум стане в нагоді всім, хто шанує минуле нашого стародавнього міста.

Брошуру «Чернігівський колегіум» можна придбати у музеях Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» (у Колегіумі, Борисоглібському соборі (на Валу) та Антонієвих печерах). Вартість нового видання: 20 гривень.


"Чернігів стародавній"

Останні новини Чернігівщини

25-річчя Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” 10:39

“Любов до гармонії” — це не просто смисл слова “філармонія”. Це, певним чином, спосіб існування, який визначає сутність музичного колективу.

Безпека, захист та ситуація на кордоні. Сергій Деденко назвав основні питання для прикордонних громад 09:34

Громади України, які межують з Російською Федерацією, наразі потребують вирішення низки питань. Серед них безпекове середовище, захист обʼєктів енергетики та майбутнє двадцятикілометрової зони.

 Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності

Чернігівські поліцейські відкрили кримінальне провадження за спробу нетверезого водія відкупитися від відповідальності 09:23

Поліцейські відділу реагування патрульної поліції Чернігівського райуправління викрили 45-річного водія позашляховика, який керував транспортом у нетверезому стані.

«Працевлаштування переселенців та ветеранів війни – один із пріоритетів роботи служби зайнятості» 09:22

Так на «круглому столі», що відбувся днями в Бобровицькій міській раді, сказав заступник директора – начальник управління матеріально-технічного забезпечення та закупівель Чернігівського обласного центру зайнятості Вячеслав Бєлогура.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:13

Протягом минулої доби зареєстровано 2 пожежі.