Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 14:40:24

Ігор Вдовенко: Завдяки зусиллям і невтомному ентузіазму маестро Василя Полевика Чернігівщина і вся Україна не втратили тисячі рідкісних самобутніх фольклорних творів

06.06.2017   07:39Агенцiя

Чернігівський край споконвіку славився своїм пісенним розмаїттям, дзвінким багатоголоссям, обрядами, самобутньою народною культурою, автентичними традиціями. Саме збереженню унікальної української народної пісні присвятив своє життя наш видатний земляк, уродженець села Займище Сновського району, один із найактивніших фундаторів музичної й зокрема пісенної культури на Чернігівщині Василь Полевик.

І ось уже всьоме у День Святої Трійці, який цього року припав на 4 червня, гостинний Сновський край приймає учасників та гостей обласного фольклорного фестивалю-конкурсу, який носить ім’я нашого знаного митця.

Не оминув увагою мистецький захід і голова обласної ради Ігор Вдовенко, який разом із директором Департаменту культури і туризму, національностей та релігій облдержадміністрації Олександром Левочком, керівниками Сновського району та ОТГ взяв участь в його урочистому відкритті та підведенні підсумків.

Протягом цілого дня 30 творчих колективів різного віку з усіх куточків Чернігівщини, яких об’єднує спільне захоплення українською народною піснею та багатими фольклорними традиціями рідного краю, демонстрували свої музичні виступи на сцені Сновського будинку культури.

Після завершення конкурсної програми, учасники заходу зібрались у центрі міста, аби разом вкотре пригадати творчий шлях Василя Полевика та його подвижницьку діяльність, спрямовану на збирання, збереження та пропаганду пісенної спадщини Придесення.

Віддаючи данину шани і поваги видатному фольклористу, зведений хор натхненно і чуттєво виконав його найулюбленішу українську народну пісню «Один місяць сходить».

На честь вшанування пам’яті збирача пісенних скарбів Чернігівщини, Заслуженого працівника культури України Василя Полевика керівники області та району, учасники та гості фестивалю, громадськість поклали квіти до меморіальної дошки митцю, а також на місце його поховання.

Урочиста церемонія відкриття, підбиття підсумків фестивалю-конкурсу та нагородження переможців відбулася на берегахпрекрасного тихоплинного Снову в селі Займище.

Ігор Вдовенко від імені депутатського корпусу обласної ради та себе особисто привітав земляків та гостей заходу зі знаменним і величним Днем Святої Трійці, яке в останні роки нерозривно пов’язане із проведенням місцевого свята – обласного фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика.

-  І хоча маестро фольклорного співу вже немає поруч з нами, мистецький захід, який носить його ім’я, кожен рік збирає кращі колективи області на його Батьківщині, - зауважив очільник обласної ради.

За словами Ігоря Вдовенка, згадуючи життя Василя Полевика, важко уявити собі, як йому вдавалося знаходити час, бажання і натхнення, щоб ретельно зібрати, обробити та збагатити звучання більше чотирьох з половиною тисяч народних пісень.

-  Саме завдяки зусиллям і невтомному ентузіазму Василя Полевика Чернігівщина і вся Україна не втратила тисячі рідкісних  творів, які б могли зникнути з нашого мистецько-духовного життя разом із їх останніми носіями, - підкреслив керівник.

Ігор Вдовенко з особливою приємністю відзначив, що прийняте депутатським корпусом Чернігівської обласної ради  рішення «Про обласну Премію імені Василя Полевика», з метою відзначення найбільш активних збирачів та знавців фольклору, увінчалося саме таким прекрасним мистецьким фестивалем.

Водночас мирне і щасливе життя на Чернігівщині не було б можливим, якби його не захищали на передовій українські воїни. На жаль, цієїсуботипісля осколкового поранення, отриманого під час обстрілу ворожими військами, при перевезенні до шпиталю помер Михайло Кобець із Білошицької Слободи Корюківського району.

Тож присутні вшанували світлу пам'ять юного героя хвилиною мовчання.

Після цього за значний особистий внесок у збирання та збереження фольклорної спадщини, пов’язаної з Чернігівщиною, Ігор Вдовенко вручив премію імені Василя Полевика керівнику зразкового вокального ансамблю «Світлячок» Сновського будинку культури Ользі Сенченко.

З вітальним словом до учасників мистецького заходу звернулись також Сновський міський голова Олександр Медведьов, директор Департаменту культури і туризму, національностей та релігій обласної державної адміністрації Олександр Левочко, керівник Сновського відділення Чернігівського земляцтва в місті Києві Лариса Моцар.

Привітали цього дня і одного з ініціаторів обласного фольклорного фестивалю-конкурсу імені Василя Полевика, лауреата обласної премії імені Василя Полевика, Почесного громадянина села Займище Леоніда Смоляка, якому Указом Президента України Петра Порошенка за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, справу консолідації українського суспільства, багаторічну сумлінну працю присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України».

Свої музичні номери учасникам та гостям фестивалю дарували Чернігівський академічний народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм, зразковий вокальний ансамбль «Світлячок» Сновського районного будинку культури, дитячий фольклорний гурт «Сузір’я» Бахмацького будинку дитячої та юнацької творчості, дитячий фольклорний колектив «Вербиченька» Холминського Міського будинку культури, дитячий вокальний ансамбль «Сосничаночка» селища міського типу Сосниця.


Відділ інформаційного забезпечення та зв'язків з громадськістю виконавчого апарату Чернігівської обласної ради

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини