Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 17:31:14

Відкриття Чернігівського кіно-культурного мистецького центру: презентація вчителям виставки "Українська Друга світова"

16.09.2016   11:07Агенцiя

15 вересня у Чернігові в Кіно-культурному мистецькому центрі з національно-патріотичного виховання дітей та молоді (колишній кінотеатр ім. Щорса) відбулася презентація виставки «Українська друга світова».

У заході взяли участь вчителі шкіл Чернігова і області, викладачі історії Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського.

Виставка вперше представляє український вимір Другої світової війни у 1939–1945 роках від боїв у складі польської армії з нацистським агресором і до останніх пострілів на Далекому Сході – у війні з Японією.

У центрі уваги експозиції – передусім Україна й роль українців у світовій війні. І найголовніше: внесок українського народу в перемогу над нацизмом на всіх фронтах від Атлантики до Тихого океану.

Виставку «Українська Друга світова» створено Українським інститутом національної пам’яті та Центром досліджень визвольного руху на основі джерел українських, польських та німецьких архівів, бібліотек, музеїв, і серед них представлені матеріали з Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського.

Тетяна МІШУК, модератор відкриття виставки, головний адміністратор Кіно-культурного мистецького центру з національно-патріотичного виховання дітей та молоді, наголосила: «Сьогодні перший день роботи нашого центру. Мета його діяльності – національно-патріотичне виховання. Символічно, що тема експозиції – Україна в Другій світовій війні.

Організатори її експонування разом із нами: Український інститут національної пам’яті, Департамент культури і туризму, національностей та релігій і Управління освіти і науки Чернігівської облдержадміністрації, Чернігівський історичний музей імені В.В. Тарновського.

Учні, студенти та слухачі навчальних закладів, всі бажаючі мають можливість відвідати виставку впродовж вересня-жовтня цього року».

Сергій ЛАЄВСЬКИЙ, директор Чернігівського історичного музею імені В.В. Тарновського, підкреслив: «Висвітлення історії Другої світової війни для України залишається надзвичайно актуальною. На жаль, впродовж 25 років незалежності академічна історична наука не спромоглася підготувати українську історію Другої світової війни, отож для багатьох українців вона і досі залишається радянською Великою Вітчизняною війною. Музейники, в тому числі й чернігівські в своїх експозиціях і виставках, викладачі історії в навчальному процесі здебільшого орієнтуються на окремі статті, монографії, дослідження науковців, але не мають узагальнюючої картини. Трагедія України полягала в її бездержавності, тож головним питанням має стати «Хто такі українці і за що вони воювали?». відповіді на це відкриють шлях до розуміння боротьби за незалежну Україну на Заході нашої держави та настрої наддніпрянців, що гнали нацистів з рідної землі. Українська трагедія не унікальна в своєму роді. Варто аналізувати і вивчати приклади інших країн, які опинилися у схожій ситуації в ці роки, наприклад Індії. Вона була британською колонією, тож в часи війни її народ мусив вибирати кого підтримувати. Настрої не були однакові: відбувалися мирні протести, спрямовані на здобуття незалежності, а також збройні протистояння радикального крила націоналістів. У 1943 році навіть був створений полк Ваффен СС «Індійський легіон» – нічого не нагадує? Сьогодні важливо знати правду про українську Другу світову війну. Чим була Україна – полем бою, чи країною, яка прагнула позбутися будь-якого ярма? Ким були українці – народом здатним померти за свою правду чи за чужі інтереси. Виставка «Українська друга світова» наближає нас до відповіді на ці запитання».

Олександр МОКРОГУЗ, завідувач кафедри суспільних дисциплін та методики їх викладання Чернігівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти імені К.Д. Ушинського, кандидат історичних наук, поділився такими враженнями: «Ця виставка справді є не тільки унікальною за змістом, адже в ній зібрано більше 250 візуальних джерел, половина з яких взагалі раніше не була публічною. Побудована на фактах інформація буде слугувати не тільки перегляду стереотипів минулого, а й формувати нове бачення минулих подій у підростаючого покоління. Не секрет, що Друга світова не завжди розглядалась у контексті українського виміру і завдання саме вчителів на прикладі даної виставки сказати правду про ці події, в яких українці опинились у складних, а інколи й нестерпних умовах виживання. Екскурсії, які можуть бути організовані вчителями не тільки засвідчать повагу до загиблих, до нашої історії, але й формуватимуть правдивий погляд на історичні події Другої світової».

Він звернув увагу на такий символізм: «Дата відкриття виставки у Чернігові припадає на 15 вересня. Ця дата для міста є символічною у контексті Другої світової. Вона знаходиться на межі – через шість днів до 9 вересня, коли Чернігів був окупований у 1941 році і за шість днів до 21 вересня, коли з міста у 1943 році було вигнано нацистських загарбників. Тому символічність дати наштовхує на думку необхідності відвідання виставки напередодні і під час проведення Дня міста».

Сергій БУТКО, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області, поінформував освітян: «Зміст експозиції виставки відповідає новій навчальній програмі з історії України для старших класів загальноосвітніх шкіл. Її можна і важливо використовувати у навчальному процесі та національно-патріотичному вихованні дітей і молоді.

Практично вперше чітко і однозначно в матеріалах експозиції визначена саме українська державна позиція щодо участі України в Другій світовій війні. Водночас – це одна зі відповідей на системну інформаційно-психологічну війну Російської Федерації проти України, яка ведеться щодо минулого».

Він зробив огляд виставки «Українська друга світова», дав рекомендації, коли, як і з якого приводу найкраще використати матеріали експозиції.

Історик також зауважив, що бажано інформувати учнів, що вперше у державній виставці такого рівня окремий стенд присвячено Корюківській трагедії 1943 року, яка замовчувалася у радянський час.

Всі учасники заходу – вчителі шкіл також отримали минулорічне видання Українського інституту національної пам’яті «Україна в Другій світовій війні».

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини