Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 08:22:18

"Барви Малевича" в Гетьманській столиці

08.10.2015   19:24

З 24 вересня по 2 жовтня 2015 року проходив ХІІІ пленер художників «Барви Малевича», що об’єднав митців з усієї України.

Серед яких члени Національної спілки художників України: лауреат Шевченківської премії Володимир Гарбуз з Київщини, заслужений художник України, голова Сумської обласної організації спілки художників України Іван Гапоченко, Ігор Василевський з Сум, Сергій Кривенко з Броварів, Сергій Півторак з Ромнів, Олександр Смолін з Путивля, а також художники Борис Сердюк з Кременчука, Тетяна Мінаковська з Конотопа, Олексій Іванюк та Оксана Іванюк з Пирятина та засновник і незмінний учасник пленеру Володимир Борошнєв з Конотопа. Урочисте відкриття пленеру відбулося в Конотопському міському центрі культури і дозвілля «Кінотеатр «Мир».

У цьому році пленер зріс ще на одну сходинку, розширивши межі культурного простору для творчості - з ініціативи та на запрошення дирекції Національного заповідника «Гетьманська столиця» художники розпочали пленер в Гетьманському Батурині. Це стало можливим завдяки спонсорській підтримці, за ініціативи заповідника, представників американської діаспори м. Бостона Чабан Галини та Володимира Чмирьова, власниці історико-культурного центру «Вітрила Маклая» Надії Міклухо-Маклай та Батуринського міського голови Леоніда Душі.

Перший день перебування в Батурині художники присвятили знайомству з «Гетьманської столицею», а вже наступного дня з нетерпінням приступили до роботи. Обираючи місце для роботи, більшість учасників пленеру віддали перевагу Цитаделі – місця, звідки розпочалася історія звільнення українського народу з ярма імперії.
 
Художників цікавили історичні пам’ятки гетьманської столиці, цікаві і колоритні будівлі, вулички міста та незабутні пейзажі заплави річки Сейм. Батуринська земля справила на митців пензля незабутнє враження, адже зі слів одного з учасників пленеру художника Володимира Гарбуза: «…кожний клаптик цієї землі промовляє до нас історією, він нею дихає. Тут ми відчуваємо дух героїзму наших великих предків, перед яким схиляємо голови. Саме в Батурині відкривається потужна космічна енергія зв’язку землі і неба».

Результатом плідної праці художників є ціла серія робіт, виконаних під час перебування в гетьманській столиці, адже черпаючи натхнення на славній батуринській землі, за такий короткий час кожен з них написав по дві роботи, які були представлені на виставці-підсумку за результатами ХІІІ пленеру «Барви Малевича» в Конотопі. Особливо приємно, що художники прийняли рішення подарувати заповіднику свої роботи. Колекцію заповідника прикрасили картини Бориса Сердюка та робота члена Національної спілки художників України Ігоря Василевського.

Пленер «Барви Малевича в «Гетьманській столиці» можна вважати неабиякою культурною подією цього року, адже його мета - популяризація НІКЗ «Гетьманська столиця», як однієї з перлин культурної спадщини України та спонукання українців до вивчення та усвідомлення ролі героїчної доби Гетьманщини в історії державотворчого процесу України.

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини