Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 13:54:42

Відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято "Седнівська осінь-2015"

28.09.2015   08:06

Невеличке містечко Седнів на Чернігівщині традиційно став місцем зустрічі письменників, художників, митців, творчість яких співзвучна з красою цього краю – тихоплинного Снову, древніх курганів, унікальних церков, алей старовинного парку.

У суботу, 26 вересня, тут відбулося Всеукраїнське літературно-мистецьке свято "Седнівська осінь".

На свято завітала делегація на чолі з першим заступником голови Чернігівської облдержадміністрації Леонідом Сахневичем. Також були присутні Володимир Чепелик, народний художник України, голова Національної спілки художників України; Іван Драч, поет, Герой України; Анатолій Авдієвський, художній керівник Національного академічного хору ім. Г.Верьовки, Герой України, та інші шановані люди.

Офіційна делегація поклала квіти до пам’ятника Тарасу Шевченку, Леоніду Глібову, Аркадію Казці, скульптурної композиції "Козацька пісня", що на території садиби Лизогубів.

Не пересічною подією є 125-річчя від дня народження місцевого поета Аркадія Казки. Про життєвий шлях земляка розповів краєзнавець Ервін Міден.

На схилах біля альтанки гості мали змогу почути пісню "Стоїть гора високая…" у виконанні артистів капели бандуристів Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

У рамках проведення свята традиційно на седнівській землі був встановлений новий витвір скульптурного мистецтва. Взяв участь у відкритті пам’ятника на честь перемоги 3-тисячної дружини Чернігівського князя Святослава Ярославовича над 12-тисячним половецьким військом. Історичну довідку щодо цієї події надав директор обласного історичного музею ім. В. Тарновського Сергій Лаєвський.
Автором пам’ятного знаку є 27-річний Іван Підгайний з Рівненщини і це – його дипломна робота.

Композиція пам’ятного знаку виконана у вигляді шолома воїнів князівської дружини, який поклали на поле битви після перемоги. Шолом ще нагадує про давньоруських богатирів, які боронили рідну землю від ворожих військ. А місце встановлення пам’ятного знаку в Седневі на одній з круч над річкою Снов підкреслює пам’ять про велику перемогу наших богатирів.

Ще однією знаковою подією є відзначення 300-річчя дерев'яної Георгіївської церкви XVIIІ століття. З нагоди 3-х столітнього ювілею Божого дому у храмі відбулася урочиста літургія. До речі, у 1967 році у цій церкві знімались епізоди радянського фільму жахів "Вій".

На майданчику поблизу Воскресенської церкви розмістилися різноманітні виставки – народних майстрів, художників, дитячої творчості, територіальних громад Чернігівського району, обласного історичного музею ім. В.В. Тарновського. У "Містечку майстрів" було розмаїття картин художників народного аматорського об’єднання "Деснянська палітра", виробів умільців Центру ремесел для дітей та юнацтва.

Крім цього гості свята оглянули Седнівську ГЕС, яку відкрили для відвідувачів.
У рамках мистецького свята двом територіальним громадам Чернігівського району митці передали бюсти загиблих у зоні АТО земляків – захисників України.

Продовжили свято виступи творчих колективів обласного філармонійного центру фестивалів та концертних, а саме: академічний ансамбль пісні і танцю "Сіверські клейноди" (художній керівник та головний диригент - заслужений діяч мистецтв України Сергій Вовк), духовий оркестр(художній керівник та головний диригент, заслужений діяч мистецтв України Анатолій Ткачук), капела бандуристів ім.Остапа Вересая(художній керівник заслужена артистка України Раїси Борщ, головний хормейстер - заслужений працівник культури України Микола Борщ) та солісти філармонійного центру - заслужений артист України Володимир Гришин, лауреати міжнародних конкурсів Тетяна Олійник та Сергій Гладарьов, Ніна Коцур, Іванна Коцур, Лариса Литвин. Завершилася концертна програма виступами аматорських колективів Чернігівського району. Ведучими програми були Інна Василенко та Володимир Банюк.

Слід зазначити, що старовинне містечко Седнів, у давнину називався Сновськ, у літописі датується ще 1068 роком. Спочатку селище було складовою частиною Чернігівського князівства, а потім сотенним містечком. Нерідко Седнів називають селищем натхнення, в якому розмістився заворожливий сад скульптур.

З кожним роком це місце поповнюється новими шедеврами умілих майстрів, на які бажають подивитися не тільки місцеві жителі, а й культурно освічені туристи, для яких природа в переплетенні з майстерністю краще місце відпочинку. У таких місцях обов’язково буде цікаво, адже нові монументи відкривають не тільки талановитих скульпторів, а й історичні дані, які автор вкладає у свої роботи.

 

 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини