Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 01:57:19

Історія про будинок на вулиці Молодчого, 15 у Чернігові

01.08.2015   11:55Агенцiя

Двоповерховий будинок на вулиці Молодчого, 15 поряд із військовим комісаріатом... Кожного дня повз нього проходять сотні чернігівців, навіть не здогадуючись про його багату історію. І лише краєзнавцям відомо, чим же знаменита ця будівля, зведена ще у позаминулому столітті...

Чернігівський присяжний повірений Олександр Миронович Сац був дуже розгніваний. Мало того, що його п’ятнадцятирічний річний син, Ілля, який і так не мав особливих успіхів у навчанні, примудрився взагалі вилетіти з гімназії, так він, негідник, ще й зовсім із дому втік. Подався до Києва... Саме так розпочалося доросле життя майбутнього видатного композитора-новатора Іллі Олександровича Саца.

Дитячі роки його минули саме в Чернігові, у будинку на вулиці Петербурзькій, тепер Молодчого. Навчався Ілля Сац у чернігівські гімназії, але успіхами своїми домашніх не радував – у кожному класі залишався на другий рік, а 1890, у п’ятнадцять років взагалі був виключений. Єдиним педагогом гімназії, який хвалив Іллю Саца був вчитель співів. Він вже тоді помітив, що хлопець має надзвичайні музичні здібності. Сестра Іллі Саца, Анна, згадувала, що брат частіше, ніж у гімназії, бував у міському саду, де грав духовий оркестр. Хлопчик знав партії кожного інструмента, особливо захоплювався кларнетом і віолончеллю.

В історію театру Ілля Сац увійшов як реформатор, він став першим театральним композитором. Найвідомішою його роботою є музика до постановки знаменитого «Синього птаха» Моріса Меттерлінка. Збирав Ілля Сац і пісенний фольклор Чернігівщини, зокрема у фондах Державного музею музичної культури у Москві, крім інших матеріалів Саца, зберігається і 13 пісень, записаних ним у селі Полошки Глуховського повіту тодішньої Чернігівської губернії. Будинок на Петербурзькій став свідком і бурхливих подій революції 1905 року. Один із численних мітингів, що проходили тоді в Чернігові, відбувся і в домі присяжного повіреного Саца. Як згадує у своїх спогадах чернігівський старожил В’ячеслав Пухтинський, тоді туди, просто в зал, зайшли вояки і почали розганяти всіх учасників мітингу.

Вже за радянської влади, у 1924 році, у колишньому будинку Саців розмістили притулок для розумово відсталих дітей, пізніше тут розташувався військовий комісаріат, а зараз у будинку знаходиться абонентський відділ Облтеплокомуненерго.

СУЧАСНИЙ СТАН
Старовинний дім нині повністю обшитий пластиковою вагонкою, тож досить важко здогадатися, що це історична будівля. Адже немає навіть таблички, яка б сповіщала чернігівців, що саме тут пройшли дитячі роки їхнього видатного земляка.

Олена Терещенко, Громадська ініціатива «Збережи старий Чернігів».
Фото Олександра Крутька (28 березня 2013 року).

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини