Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 09:45:56

До духовності через музейну педагогіку

15.01.2014   08:21Агенцiя

Дуже цікаве й перспективне явище — музей у дитячому садку. Він містить великий потенціал для особистісного розвитку дошкільнят, розширює середовище існування дитини.

Чернігівський дошкільний навчальний заклад № 32 «Веселка» є центром активного фізичного та духовного розвитку. Збагачуючи внутрішній світ дитини, педагогічний колектив закладу активно впроваджує в практику роботи засоби музейної педагогіки.

Так, у дитячому садку було створено краєзнавчий музей «Українська світлиця». В експозиції зібрано цінні музейні експонати, що характеризують побут Чернігівщини: гончарні вироби, старовинні меблі, предмети національного одягу й постільної білизни з українською вишивкою, характерною для нашого краю.

Саме музей здатний збагатити дитину враженнями від нових, незнайомих предметів, котрі вона ніколи не бачила, сприяє формуванню творчої особистості, дає змогу пробудити в дітях відчуття приналежності до свого роду, рідної землі, прагнення долучатися до збагачення культури українського народу, його історії, традицій.

Задля розширення уявлень дітей та наочного сприйняття отриманої інформації педагоги використовують сучасні комп’ютерні технології. Щоб поглибити й закріпити знання після відвідування музею, вихователі створюють умови, в яких діти могли б поділитися своїми враженнями усно або відобразити їх у малюнках, аплікаціях, інших художніх виробах. Педагоги формують у дітей уявлення про те, що таке музей, музейний експонат, хто такий екскурсовод, як слід поводитися в музеї, як зберігаються музейні експонати, чому їх треба охороняти.

Із неприхованою цікавістю діти слухають екскурс у минуле вихователя О.М. Денисенко про глиняний посуд «Звідки горщик до нас прийшов?», що супроводжується показом відеофільму про професію гончарів.

Неповторну атмосферу створює звучання кобзи та спів відомого земляка Василя Нечепи. Також у музеї проводять зустрічі з народними майстрами.
Педагогічний колектив робить усе, щоб у дитини виникла потреба долучатися до культури українського народу, історії нашого краю. Адже яке зерно ми посіємо в душі дітей у дошкільному віці, таке й проросте воно в майбутньому, впливаючи на формування характеру та самосвідомості особистості.


Людмила Бойко, вихователь-методист ДНЗ № 32

Останні новини Чернігівщини

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.

Станція технічного обслуговування "GARAGE" у Чернігові 09:38

Завдяки програмі «Власна справа» урядового проєкту єРобота тисячі українців вже здійснили свої мрії про власний бізнес. Ми радіємо кожній новій підприємницькій ініціативі і пишаємося кожним грантером.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:23

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди, 2 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.

Рух автотранспорту по вулиці Любецькій планують відкрити у травні 09:11

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради на засіданні 24 квітня погодив дозвіл на продовження перекриття вул. Любецької від Ріпкинської до Широкої до 31 травня 2024 року.

Міжнародні донори розглядають можливість створення на Чернігівщині сучасного закладу пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації 08:17

Над проєктом створення клініки пластично-реконструктивної хірургії та загальної реабілітації працює Благодійний фонд «Місія солідарності».