Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 07:47:16

У Чернігові презентували "Свічку у вікні" Джеймса Мейса

20.11.2013   07:40

На засіданні прес-клубу "Ділове слово", організованому Департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації, була представлена публіцистична збірка відомого дослідника Голодомору, публіциста американського походження Джеймса Мейса "Свічка у вікні", яка вийшла друком у вересні цього року.

Директор Департаменту Андрій Подорван розповів, що даний захід має на меті не тільки ознайомити громадськість зі змістом збірки Джеймса Мейса, а й повідомити про інші заходи, приурочені до 80-х роковин Голодомору. Зокрема, він закликав усіх підтримати акцію "Запали свічку", яка відбудеться у Чернігові біля П'ятницької церкви 23 листопада, та відвідати культурно-мистецький вечір в обласному музично-драматичному театрі.

Збірку "Свічка у вікні" представили директор Чернігівського центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, місцевого самоврядування, кандидат історичних наук Володимир Бойко, який є автором передмови до збірки, та кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України ЧНПУ ім. Т. Г. Шевченка Тамара Демченко.

Як зазначив Володимир Бойко, збірка Джеймса Мейса "Свічка у вікні" є своєрідним публіцистичним заповітом автора. Громадянська позиція дослідника не лише не дозволяла йому балансувати на межі брехні і правди та перекручувати факти, а й змусила покласти своє життя на плаху заради визнання світом Голодомору в Україні в 1932-33 роках. Тому директор центру вважає своїм особистим моральним обов'язком усунути несправедливість щодо самого імені Джеймса Мейса. На його глибоке переконання, ім'я цього діяча має стояти поряд з іменами відомих українських істориків.

Тамара Демченко у свою чергу наголосила, що Голодомор українців 1932-33 років серед інших негативних наслідків мав і соціально-економічні. Адже, на її особисту думку, історичний страх, сформований у ті страшні часи та закладений на генетичному рівні, і досі має вплив на українців, наприклад у вигляді відсутності активної громадянської позиції. Тому його подолання є важливим завданням держави, першим кроком у реалізації якого є широке інформування громадськості.

За змістом збірка "Свічка у вікні" - це вісім різножанрових праць. Досліджуючи геноцид українців, Джеймс Мейс у своїх творах торкається й інших дуже важливих тем. Зокрема, висвітлюючи тему журналістської етики, він виказує свою неповагу тим дослідникам Голодомору, які, на його думку, відверто брехали про голод в Україні 1930-х років.

Як основна, так і дотичні теми, порушені у збірці, викликали жваву дискусію на засіданні прес-клубу. Як-то: чи має Російська Федерація як правонаступниця СРСР вибачатися перед Україною. На думку Володимира Бойка, Росія - не Радянський Союз, і вона не вчиняла злочинів проти українського народу у 30-х роках минулого століття. Натомість, набагато важливіше, аби перелік країн, які офіційно визнали Голодомор в Україні геноцидом, поповнювався новими. А позиція вимагання вибачень та очікування грошової компенсації може бути, за його словами, тупиковою та неконструктивною. Під час обговорення пролунала також пропозиція про встановлення у місті пам'ятного знаку, щоб згадка про ті трагічні події тридцятих років навіки залишилася у серцях чернігівців.
 

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини