Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 06:57:55

Національні меншини Чернігівщини живуть у мирі, взаєморозумінні та злагоді

04.11.2013   10:58

Про це зазначив в.о. заступника голови облдержадміністрації Юрій Музика під час урочистого заходу з нагоди 10-річчя заснування міської громадської організації „Білоруське національно-культурне товариство „Сябри”, яке відбулося 2 листопада у приміщенні обласного молодіжного театру.

«Питанню зміцнення міжнаціональної злагоди та порозуміння, задоволення культурних та освітніх потреб національних меншин приділяє значну увагу Президент України Віктор Янукович. За словами Глави держави, від часу проголошення незалежності в Україні здійснюється політика щодо національних меншин на засадах гуманізму і толерантності, забезпечення основоположних прав та свобод відповідно до міжнародних пактів. Президент України наголошує, що питання реалізації прав осіб, які належать до національних меншин, і надалі перебуватиме на постійному контролі», - підкреслив Юрій Музика та відзначив, що головним стратегічним завданням з боку держави і влади і надалі залишатиметься збереження і зміцнення нинішніх стабільних міжнаціональних взаємин, забезпечення умов для вільного розвитку культур і мов усіх етнічних спільнот.

За його словами, Чернігівщина завжди була співдружнім регіоном з поліетнічним населенням. Результатом зростання національної свідомості в області є створення національно-культурних об’єднань, які не тільки вирішують різні соціокультурні завдання, але й сприяють популяризації та відродженню етнічних традицій, культурних здобутків національних меншин.

За дорученням голови обласної державної адміністрації Володимира Хоменка та з нагоди ювілею Юрій Музика подякував усім учасникам товариства за плідну діяльність,  активну участь у культурно-мистецькому житті Чернігівського краю і вручив відзнаки облдержадміністрації.

Теплі слова привітань  на адресу керівництва та учасників товариства «Сябри» адресували Перший секретар Посольства Республіки Білорусь в Україні Володимир Нєронський та представники інших національно - культурних товариств Чернігівщини. А святкового настрою ювілярам та гостям додали виступи етнічних колективів обласної єврейської общини, вірменської і німецької громад, громадської організації ромів, Конгресу азербайджанців області.

Окрім цього до уваги  гостей у фойє театру були представлені тематичні виставки білоруських художників, майстрів декоративно-прикладеного мистецтва та презентовані національні товариства меншин області.


Довідково:
На даний час в  Чернігівській області діє 15 національно-культурних товариств, у роботі яких беруть участь представники різних національностей. Серед них і громадська організація «Білоруське національне культурне товариство «Сябри», яке нараховує близько сотні учасників.
Громадська організація «Білоруське національно-культурне товариство «Сябри» була заснована у 2003 році з метою розвитку дружніх  відносин між народами України та Республіки Білорусь, сприяння збереженню і розвитку культурних та духовних народних традицій, обрядів та свят білорусів.  Очолює організацію Галина Ворожбит.
Товариство «Сябри» входить до складу Всеукраїської Спілки білорусів, підтримує тісні зв’язки з Посольством Республіки Білорусь в Україні.
Гордістю об'єднання стали вже відомі поети та прозаїки, серед яких Лідія Бондаревич, Ніна Басак, Тамара Дмітренко та Світлана Новак.
Громадська організація має і бібліотеку, де представлені видання білоруською та російською мовами. Учасники товариства організовують  національні свята, влаштовують   дні білоруської кухні, різноманітні  виставки та літературно-музичні  вечори.  

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини