Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 20:25:50

“Чернігівський рубіж 1941-1943”

28.10.2013   17:15

28 жовтня з нагоди відзначення 69-ї річниці визволення України від фашистських загарбників у кінотеатрі ім. Щорса відбувся прем’єрний показ документального фільму “Чернігівський рубіж 1941-1943”.

Звертаючись до ветеранів та жителів міста, директор Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації Андрій Подорван привітав всіх зі святом, зазначивши, що на виконання доручень Президента України в області вживаються заходи щодо поліпшення соціального та медичного захисту ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Він також підкреслив, що завдання влади – виконати все, щоб ветерани війни почувались захищеними. А приємним подарунком до свята став прем’єрний показ фільму “Чернігівський рубіж 1941-1943”.

За словами автора і режисера фільму Ігоря Левенка, до числа творців цього проекту увійшла майже вся творча група телеканалу “Дитинець”, а також науковий консультант Сергій Лепявко, доктор історичних наук, професор Ніжинського державного університету ім. Миколи Гоголя, провідний науковий співробітник Українського інституту національної пам’яті.

Однією з головних особливостей цього документального фільму є те, що його створили представники молодого покоління кінодокументалістики, жителі і патріоти Чернігова.

У фільмі своїми спогадами про війну поділилися ветерани, яких сьогодні залишилося дуже мало. Про героїчну оборону Чернігова згадує фронтовик офіцер – танкіст Володимир Бабушкін.

Про драматичні епізоди окупації міста розповідає учасник партизанського руху Герард Кузнєцов. Цілісну картину визволення обласного центру від загарбників відтворює безпосередній учасник боїв за місто кулеметник 77- ї гвардійської дивізії Микола Ірха.

Вагому допомогу у створенні фільму надали співробітники Державного архіву Чернігівської області, військово-історичного відділу Чернігівського обласного історичного музею ім. Василя Тарновського.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.