Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 17:33:55

Нове про лауреатів державних премій

02.07.2013   12:28Агенцiя

Кожне видання, яке створюється науковцями Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського, з нетерпінням очікується науковою громадою Чернігівщини та звичайними шанувальниками історії рідного краю.

У 2009 році побачив світ довідник “Чернігівці – лауреати державних премій”. Автори-упорядники довідника Т. П. Журавльова, Л. П. Ларіонова, С. М. Сергеева та редакційна колегія в складі С.Л.Лаєвського, Л. П. Линюк, С. М. Лихачевої відкрили чернігівцям призабуті сторінки з біографій наших відомих земляків.

Однак, науковці не зупинилися на досягнутому. Розуміючи те, що виявлені дані про лауреатів численних державних премій є неповними, пошук призабутих імен було продовжено.

І ось торік вийшло друге видання довідника, виправлене і доповнене 29 нарисами про чернігівців.

Державні премії СРСР, УРСР, України, імені Т. Г. Шевченка в різні періоди історії створювалися та вручалися від імені держави за видатні досягнення у певній галузі діяльності, а також за високі здобутки у соціалістичному змаганні. Довідник містить нариси про 219 лауреатів премій, які народилися на Чернігівщині, а також тих, хто працював у нас, або за роботи, виконанні для Чернігівської області. Найбільше лауреатів народилося в місті Чернігові – 18 та Менському районі – 15, а ще 84 – у селах і містечках 21-го району області.

Укладачі встановили, що лише чернігівці одержали 266 премій. Наприклад, п’ятьма Сталінськими преміями був відзначений театральний художник із Чернігова Федір Федоровський, трьома – оперний співак із Козелецького району Георгій Нелєппа, по дві – отримали кіномитець із Сосниці Олександр Довженко, фізик із Козелецького району Олександр Тудоровський та хімік із Борзнянського району Василь Коршак. Звичайно, що краєзнавців Чернігівського району цікавила в довіднику інформація про своїх земляків: картопляра з Анисова Олексія Дмитренка, письменника з Петрушина Володимира Дрозда, полярника з Клочкова Миколу Кліменка, державного діяча з Олишівки Віталія Масола, картопляра з Роїща Петра Сердюка.

Своїм розумом та працею вони створили ефективні та прогресивні технології використання вторинних ресурсів виробництва у народному господарстві країни, механізованих засобів вирощування картоплі в наших селах, досліджували кригу Північного Льодовитого океану, новим словом у романістиці став роман-епопея “Листя землі”.

Лауреати державних премій УРСР та України після прийняття відповідного рішення в урочистій обстановці з рук першої особи держави отримували диплом та нагрудний знак, а також грошову винагороду.

Унікальне видання викликає повагу й гордість за славетних земляків нашого Чернігівського краю.

Сподіваємося, що довідник матиме свої чергові перевидання з доповненням прізвищ нових лауреатів наступних років XXI та інших століть.


Андрій Курданов, голова Чернігівської районної організації краєзнавців
 

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини