Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 11:17:00

У Чернігові відкрилася виставка “Вишиття – як життя”. ФОТО

20.06.2013   13:00Агенцiя

18 червня у Національному архітектурно-історичному заповіднику “Чернігів стародавній” (на Валу в Колегіумі) відбулося відкриття виставки найвідомішого в Україні майстра з народної вишивки Юрія Олексійовича Мельничука “Вишиття – як життя”, у якій представлені експонати з його персональної колекції.

Юрій Мельничук – член Національної Спілки майстрів народного мистецтва України. Попри те, що Ю.Мельничук закінчив педагогічний університет, він вирішив все своє життя присвятити вишивці. Майстер вважає, що талант і любов до вишивки він перейняв від матері і, як старший син, продовжив сімейну традицію її плекання. З огляду на це, значну частину свого життя Юрій Мельничук навчає охочих техніці вишивки на курсах українського шиття, що працюють при Національному центрі народної культури “Музей Івана Гончара” в Києві.

На виставці було представлено 140 експонатів, з приватної колекції Ю. Мельничука, датованих ХІХ–ХХ ст.: вишиті рушники з різних регіонів України (Поділля, Полісся, Середньої Наддніпрянщини), а також сорочки та 11 ляльок-манекенів, одягнених у костюми, вишиті у техніці та з використанням вишивальних швів, які у наш час практично не використовуються.

В експозиції – “черницькі” рушники (у давнину такі рушники вишивали черниці в монастирі). Для цього типу рушників характерні великі вазони зі стилізованими квітами і зображенням птахів, вишитих на домотканих конопляних полотнах. Такі рушники вишивали, зазвичай, червоними та чорними нитками. Також є домоткані конопляні полотна, вишиті біллю, тобто “білим по білому”, з геометричними чи рослинними орнаментами, символізуючи Творця, вогонь та сонце.

З давніх часів рушники були своєрідними полотняними образами, слугуючи сакральним символом, що супроводжував людину від народження і до смерті, виступаючи своєрідним посередником між Богом і людьми.

Кожен український регіон мав свою національну вишивку, яка відтворювалася на одязі, полотнах, з характерною для даного регіону кольоровою гамою та орнаментованим візерунком. Чорний та білий – кольори тих же схем та ідей, за якими Творець побудував Світ. Тому шиття білими та чорними нитками, котре розповсюджене по всій Україні, належить до найдавніших, символізуючи поодинці і разом Життя і Смерть. Досить розповсюдженим було використання чорних ниток у карпатському регіоні. Чорний – символ землі, багатства, колір урочистості. У той же час, на Полтавщині, Київщині, Чернігівщині, Слобожанщині, Поліссі надавали перевагу червоному кольору, як найбагатшому, найкрасивішому, притаманному для більшості народів світу, символізуючи любов та боротьбу. На Поділлі переважала вишивка білими та жовтими нитками. Біле – символ Бога, а золоте – Богородиці. Крім того, ці два кольори несуть в собі сакральне поєднання батьківської та материнської енергії.

Відвідування виставкового залу, у якому репрезентована виставка Юрія Мельничука “Вишиття – як життя”, дозволила поринути в атмосферу глибинного багатовікового мистецтва та культурно збагатитися.

cult.gov.ua

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини