Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 15:20:36

Колишній осередок культури

09.04.2013   08:33Агенцiя

На розі вулиць Горького та Преображенської стоїть старий одноповерховий будинок... Серед інших споруд цього куточку Чернігова він вирізняється хіба що своєю особливою занедбаністю та сірими більмами забитих вікон. А колись цей будинок знав кращі часи і, без перебільшення, був одним із культурних центрів губернського Чернігова...

На рубежі ХІХ-ХХ століть ця частина вулиці Преображенської носила назву Бульварна. Певний час, з 1865 року до переїзду в нове приміщення на Валу (нині художній музей), тут розміщувалося Чернігівське жіноче училище, яке згодом було реорганізоване в гімназію.

Два роки (з 1893 до 1895) у приміщенні колишньої школи діяло Чернігівське відділення Державного банку.

Згодом у цьому ж будинку на перехресті відкрилася громадська бібліотека. Заснована у 1877, у приміщення на розі Гончої і Бульварної книгозбірня переїхала лише у 1895 році. Фактично, від цього закладу і бере свій початок обласна бібліотека імені Короленка. До створення книгозбірні долучилися найвідоміші представники чернігівської інтелігенції, зокрема, подружжя Русових. А пізніше нею опікувалися також Ілля Шраг, Іван Рашевський, Борис Грінченко, Михайло Коцюбинський... Тут проходили мистецькі вечори, виступали такі корифеї української сцени як Микола Лисенко та Марія Заньковецька. Фонди громадської бібліотеки поповнювалися за рахунок благодійних пожертв від меценатів та самих засновників. Вже через рік після створення бібліотеки при ній навіть почав працювати дитячий відділ.

Чернігівський старожил В'ячеслав Пухтинський у своїх відомих спогадах згадує, як на початку ХХ ст. будучи тоді ще учнем, обирав у цій бібліотеці книги за порадою старенької бібліотекарки. Отримувала бібліотека і так звані "товсті" журнали - "Киевскую старину", "Вестник Европы", "Исторический журнал", якими користувалися дорослі читачі.

Створена 1896 року Чернігівська губернська вчена архівна комісія, теж розташувалася у цій будівлі на Гончій. Невдовзі вона стала своєрідним центром історико-краєзнавчого руху в регіоні. При комісії вирішили створити музей, Чернігівська міська управа передала безкоштовно для нього 4 кімнати в будинку "на углу Гончей и Бульварной улиц". Завдяки меценатам вже через місяць до новоствореного музею надійшло понад 100 пам'яток старовини…


Сучасний стан:

Нині будинок на розі Горького і Преображенської можна уявити закладом культури тільки за наявності бурхливої фантазії. Забиті вікна, обмальовані стіни... І сотні чернігівців, кожен день проходячи повз нього, навіть не здогадуються, як тісно ця нині непоказна споруда пов'язана з історією і культурою Чернігова. А між тим це просторе приміщення в історичному центрі міста могло б стати одним із туристичних об'єктів, якби його привести до ладу та розмістити в ньому, скажімо, якісь виставки чи музейні експозиції.


Терещенко Олена

http://saveoldchernihiv.org.ua/публікації/статті/17-колишній-осередок-культури
 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини