Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:57:53

“Як подружитися з Чакалкою”?

14.03.2013   08:08Агенцiя

Так називається прем’єра, що відбулася в Чернігівському театрі ляльок

Дитяча книжка “Стефа і її Чакалка” народилася з тих історій, які письменник Іван Андрусяк і батько трьох дітей вигадував для своєї наймолодшої донечки Стефи. Під час презентації книжки в Чернігові письменник познайомився з художнім керівником Чернігівського обласного театру ляльок Віталієм Гольцовим, який запропонував авторові написати п’єсу, щоб згодом поставити її на сцені Театру ляльок.

Робота тривала понад рік. Іван Андрусяк кілька разів переробляв свою книжку, а в результаті народилася динамічна вистава “Як подружитися з Чакалкою?”, яку можна сміливо рекомендувати для сімейного перегляду. Прем’єра вистави нещодавно відбулася в Чернігівському обласному театрі ляльок імені О. Довженка.

Чакалка – казкове страшидло з роду бабаїв, якими зазвичай лякають своїх неслухів і вередунів батьки. Мовляв, прийде страшна Чакалка й забере маленького бешкетника до лісу. Одного разу така історія сталася з дівчинкою Стефою, котра разом із іншими дітлахами потрапляє в мішок до Чакалки. Виявляється, чудовисько забирає неслухів, щоб вони навчалися в казковій лісовій школі “чакалок і бабаїв”. Дітлахи намагаються втекти й знову потрапляють у пригоди, які з добрим гумором змальовує автор.

– Чакалку я не вигадав. Це – казковий персонаж, який існує на Слобожанщині, звідки родом моя дружина. Саме її в дитинстві Чакалкою й лякали, – розказав Іван АНДРУСЯК. – Я ж гуцул, родом із Карпат, у нас там свої герої. Так, мені розповідали про Шмаркату Бабу, яку треба поцілувати, коли вперше переїжджаєш Кутський міст через річку Черемош, – із містечка Кути до містечка Вижниця. Я її чомусь страшенно боявся й намагався зрозуміти – як же вона буде знати, що я їду вперше? За фахом я філолог і люблю смачні слова. Тож спочатку я смакував саме слово “чакалка” і досмакувався до того, що з’явився вірш, а вже потім – казка.

На прем’єру вистави “Як подружитися з Чакалкою?” письменник Іван Андрусяк завітав з дружиною і донькою Стефою, якій нині вже десять років. Отож маленькі глядачі мали нагоду поспілкуватися з автором, а їхні батьки – придбати книжку “Стефа і її Чакалка” з автографом. А перед початком виставки Іван Андрусяк порадив дітлахам: “Якщо ви чогось боїтеся – спробуйте посміятися з цього! Адже ключовий момент цієї історії такий: проблеми з плачем нагромаджуються, а долаються зі сміхом”.

Нову виставу в Чернігівському театрі ляльок створювали: режисер Віталій Гольцов, художники-лялькарі Тетяна та Василь Виходцевські, музичне оформлення підготував Євген Семенюк, танці поставив Артем Вінтовка. “Оживили” казкових персонажів артисти: Ніна Засько, Тамара Булавіна, Олена Денисенко, Юрій Нікітін, Антон Шеремок, Олександр Олійник.

http://day.kiev.ua/uk/article/kultura/yak-podruzhitisya-z-chakalkoyu

Останні новини Чернігівщини

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині

«єРобота»: «Родинне Древо» в Ніжині 16:45

Наприкінці минулого року в новозбудованому готелі «Reikartz Nizhyn» («Optima Collection» Ніжин), що розташований на в’їзді в місто, біля центрального вокзалу та основних транспортних розв’язок, відкрився новий ресторан «Родинне Древо».

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції…

Коли витрати для роботодавця перетворюються на інвестиції… 16:38

Комп’ютер, монітор, офісне крісло, термінал, мобільний телефон, настільна лампа – майже в 70 тис. грн обійшлося робоче місце для завідувача складу СТОВ «Батьківщина» (сел.Срібне)

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини