Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 23:33:19

Відбулося урочисте нагородження лауреатів цьогорічної премії імені Леоніда Івановича Глібова

06.03.2013   15:37Агенцiя

У Чернігівському літературно-меморіальному музеї-заповіднику Михайла Коцюбинського урочисто нагородили лауреатів цьогорічної премії імені видатного українського письменника-байкаря, педагога та громадського діяча Леоніда Івановича Глібова.

Вели це прекрасне свято - головний редактор журналу "Літературний Чернігів", очільник Літературної спілки "Чернігів", голова журі Михась Ткач та заст. директора музею-заповідника М.Коцюбинського з наукової роботи Наталія Коцюбинська.

 На церемонію нагородження завітала практично вся чернігівська літературна й мистецька еліта. Говорили гарно й зворушливо. І атмосфера в залі була щирою, невимушеною. Власне, йшлося не лише про класика української літератури, який тривалий час мешкав і працював на Придесенні (автора знаменитих байок, творів для дітей та пісні "Стоїть гора високая", в якій поет прославив краєвиди Седнева та річечку Снов); не тільки про заслуги нинішніх лауреатів (цілком справедливі). Звучали пропозиції щодо нового, достойного пам'ятника Леоніду Глібова, створення в Чернігові його музею, ґрунтовного й ошатного видання спадщини Леоніда Івановича.

 Першим почесний диплом лауреата з рук Михася Ткача отримав директор Чернігівського літературно-меморіального музею-заповідника Михайла Коцюбинського, правнук класика - Ігор Коцюбинський (якого відзначено за упорядкування книг зі спадщини Михайла Коцюбинського та його нащадків, надрукованих в останні роки). Ігор Юлійович скромно зауважив, що це - заслуга всього колективу музею. Попереду - немало цікавих планів. Зокрема, підготовлено до друку двотомник поезії та прози письменників Чернігівщини - лауреатів премії імені М. Коцюбинського. Вітаючи сина, педагог Антоніна Іллівна Коцюбинська сказала, що зараз ним би щиро пишався батько - Юлій Романович Коцюбинський, колишній директор музею. Адже й нині музей М. Коцюбинського відомий далеко за межами Придесення та України, як оаза високої духовності, культури та справжнього патріотизму.

 Немало добрих слів і буквально овації прозвучали на адресу відомого письменника з Луцька, Шевченківського лауреата Василя Слапчука, нагородженого за роман "Дикі квіти". Після тяжкого поранення в Афганістані кожен прожитий день для нього - це подвиг. Однак Василь Дмитрович мужньо долає всі життєві негаразди й створює надзвичайно талановиті і людяні книжки. А ще - він постійний учасник багатьох літературно-мистецьких проектів, започаткованих у Чернігові. Нагороду для свого духовного побратима Василя Слапчука, як керівник громадської організації "Чернігівський інтелектуальний центр" (членом правління якої є й знаний літератор із Волині), одержав письменник і журналіст Сергій Дзюба (до речі, минулорічний лауреат премії імені Леоніда Глібова).

 Також голова журі Михась Ткач нагородив чернігівського письменника і журналіста "Українських новин" Владислава Савенка (за поетичну збірку "Заповіді любові" та громадську діяльність), письменника, доцента Чернігівського національного педагогічного університету імені Тараса Шевченка Василя Буденного (за твори для дітей "Рано-вранці на зорі" та "Вундеркінди з нашого під'їзду"). Серед цьогорічних лауреатів - і Чернігівський академічний Народний хор обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм та його художній керівник і головний диригент, Заслужений діяч мистецтв України Володимир Коцур, відзначені за збереження музичної спадщини, традицій українського народу, популяризацію та високохудожнє виконання народних пісень і танців.

 Як завжди, чудово виступив голова обласної організації Національної спілки письменників України, головний редактор газети "Гарт", відомий письменник, Шевченківський лауреат Дмитро Іванов. А завершилося свято концертом у виконанні артистів Чернігівського академічного Народного хору.


http://www.cult.gov.ua/news/vidbulosja_urochiste_nagorodzhennja_laureativ_cogorichnoji_premiji_imeni_leonida_ivanovicha_glibova/2013-03-06-4200
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.