Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 18 жовтня, 06:30:40

«Вікі любить пам’ятки»: триває фотоконкурс об’єктів української культурної спадщини

09.10.2024   12:35Агенцiя

З 1 по 31 жовтня в Україні втринадцяте відбувається український етап «Вікі любить пам’ятки» — найбільший у світі фотоконкурсу об’єктів української нерухомої культурної спадщини для Вікіпедії.

Участь у конкурсі можуть узяти всі охочі. Для цього потрібно перейти на сторінку конкурсу у Вікіпедії, створити або увійти у свій акаунт, знайти пам’ятку у конкурсних списках пам’яток і завантажити фото чи відео пам’ятки прямо з переліку, слідуючи за кроками Завантажувача.

Цього року у конкурсі рекордна кількість спеціальних номінацій — дев’ять. Уперше відбудеться спеціальна номінація «Польська спадщина». Також будуть спецномінації «Німецька спадщина», «Єврейська спадщина» (також включає караїмські пам’ятки), «Відео», «Фотоплівка», «Елементи екстер'єру», «Інтер'єри» та відзнака «Визначні місця Харкова». Усі спеціальні номінації зазначені за посиланням http://special.wlm.photo.

Для документування злочинів Росії щодо знищення культурної спадщини України цьогоріч вдруге відбудеться спецномінація «Війна руйнує пам’ятки».

 «За роки існування конкурсу з 2012 року ми вже отримали понад 366 тисяч світлин більш ніж 40 тисяч пам’яток України. Однак залишаються неохопленими ще 61% пам’яток. Зараз, в умовах повномасштабного вторгнення росії, інтенсивних обстрілів і бойових дій уся українська культурна спадщина — під загрозою знищення. Тож запрошуємо людей, які подорожують Україною чи мають архівні фото пам’яток своїх міст чи сіл, подавати їх на конкурс, щоб зберегти їхні зображення у Вікіпедії та розповісти про них світові», —  прокоментувала Ольга Мілянович, членкиня оргкомітету «Вікі любить пам’ятки», прессекретарка ГО «Вікімедіа Україна».

Журі конкурсу визначить 10 найкращих фото пам’яток з усіх поданих, і ці світлини будуть представляти Україну та її культурну спадщину на міжнародному етапі «Вікі любить пам’ятки». Тут змагатимуться понад 50 країн світу.

У зв’язку з воєнним станом, для безпеки учасників та учасниць, а також національної безпеки, подавати можна лише фото, зроблені до 30 червня 2024 року включно. Винятком є спецномінація «Інтер'єри» — фото всередині пам’яток можуть бути зроблені будь-коли без обмежень за часом створення.

    Як взяти участь дивіться на сайті конкурсу.
    Детальніше із регламентом конкурсу можна ознайомитися за посиланням.
    Сторінка конкурсу у Фейсбук.

Для довідки: «Вікі любить пам’ятки» (Wiki Loves Monuments) — міжнародний конкурс фотографій пам’яток культурної спадщини для ілюстрування Вікіпедії, який був започаткований у 2010 році в Нідерландах. Конкурс був визнаний Книгою рекордів Гіннеса найбільшим фотоконкурсом у світі. Всього за час проведення конкурсу було завантажено понад 2,9 млн фотографій. В Україні конкурс проходить вже дванадцятий раз, його проводить громадська організація «Вікімедіа Україна».

За повідомленням громадської організації «Вікімедіа Україна»

Останні новини Чернігівщини

Модульна клініка первинної медичної допомоги днями запрацює у Кіптівській громаді 17:02

Її дещо раніше встановили у селі Чемер у рамках спільного проєкту Міністерства охорони здоров’я України та Всесвітньої організації охорони здоров’я.

Нові гранти для молоді

Нові гранти для молоді 16:58

Ще більше можливостей для бізнесу з оновленою грантовою програмою Власна справа /грант/, яку адмініструє Державна служба зайнятості!

Очільниця

Очільниця "Слуги народу" Олена Шуляк: Важливо, щоб ветерани мали місце в політиці – на національному, регіональному та місцевому рівнях 14:18

На перших післявоєнних виборах ветерани повинні мати можливість балотуватися і в парламент, і на місцевих виборах – Олена Шуляк

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 17 чернігівців, за знищене – троє містян 12:00

Виконавчий комітет Чернігівської міської ради 16 жовтня затвердив чергові рішення комісій із розгляду питань щодо надання компенсацій за пошкоджені/знищені об’єкти нерухомого майна внаслідок бойових дій, терористичних актів, диверсій, спричинених збройною агресією рф проти України.

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання

Хотів купити ноутбук, а втратив 16 тисяч: поліція радить оплачувати покупки тільки після отримання 11:11

Поліцейські наполегливо рекомендують мешканцям Чернігівщини бути обачними під час покупок в соцмережах та на сайтах безкоштовних оголошень.