Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 01:17:42

Виставка доробку родини Паньків "З любов’ю до рідного краю" в Чернігівському музеї

19.09.2014   15:00Агенцiя

19  вересня 2014 р. о 15-00 в Чернігівському обласному художньому музеї імені Григорія Галагана (м. Чернігів, вул. Горького, 6) відбудеться виставка творчої родини Паньків  «З любов’ю до рідного краю».

На Чернігівщині різьба по дереву існує з давніх часів і має багаті традиції. Нею прикрашали предмети побуту, знаряддя праці, житлові і громадські споруди. На сьогоднішній день різьба по дереву, поряд з іншими видами прикладного мистецтва, відіграє переважно естетичну роль і займає достойне місце як в інтер’єрі приміщень, так і на виставках. Сучасні майстри, віддаючи  данину традиціям, шукають нові пластичні і композиційні рішення.

Творчість народного різьбяра по дереву Миколи Леонідовича Панька стала відомою завдяки експонуванню його робіт ще за радянських часів на обласних, республіканських та всесоюзних виставках. Відбулося кілька персональних виставок робіт майстра у Чернігові, Києві, Чорнобилі, Зоряному містечку (Росія), Крамфорс (Швеція).
 У 1984 році Миколі Паньку присвоєна кваліфікація народного майстра декоративно-прикладного мистецтва, у 1987 р. - почесне звання заслуженого майстра народної творчості УРСР, у  1988 році Микола Панько стає членом Спілки художників СРСР.

Серед творів Миколи Леонідовича переважають ужиткові речі: меблі та кухонне приладдя, баклаги і ковші, оправи для люстерок, дитячі іграшки. Проте різьбяр розширює діапазон своєї творчості, сміливо експериментує та шукає нові форми та виражальні засоби.
Активно залучаються до творчого процесу і члени сім’ї Миколи Леонідовича. Його дружина, Лариса Борисівна, досягла значних успіхів у народній вишивці в традиціях Чернігівщині, донька Світлана Єрнік займається вишивкою і розписом, син Володимир пробує себе в різьбі, невістка вишиває бісером ікони.
Зараз майстер перебуває у розквіті творчих сил. Його працелюбність, прагнення до самовдосконалення і активний творчий пошук є запорукою створення самобутніх художніх творів і в майбутньому.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини