Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 8 травня, 18:43:32

Як відбудовуються громади Чернігівщини в умовах браку коштів – результати дослідження

02.04.2024   12:31Агенцiя

Громади Чернігівщини недоотримують податкових надходжень, через що значно скоротилися місцеві бюджети. В результаті органам місцевого самоврядування не вистачає коштів на відбудову та облаштування укриттів у закладах освіти. Про це управлінці громад Чернігівської області розповіли аналітикам Центру спільних дій у межах дослідження “Громади воєнного часу. Витривалі та спроможні”.

Ситуація з бюджетом-2024 подекуди критична настільки, що начальниця фінансового управління однієї з міських громад, що постраждали від бойових дій, сумнівається, чи буде можливість виплачувати заробітну плату в другому півріччі 2024 року.
Як зазначають працівники місцевих рад, у 2022-2023 роках вся область була віднесена до переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії. Власники та користувачі земельних ділянок отримали дозвіл не сплачувати земельний податок та орендну плату за землю, тож громади втратили відповідні надходження.
Додаткових втрат місцеве самоврядування Чернігівської області зазнало від передачі частини податків на доходи фізичних осіб (ПДФО) із місцевих бюджетів до державного. Мається на увазі “військовий” ПДФО – податок з грошового забезпечення військовослужбовців, який спрямовувався до громад, в яких знаходилися військові частини. Місцеві управлінці вказують на те, що зараз вони позбавлені ресурсів, які могли б використати на відновлення, будівництво укриттів та підтримку Сил оборони.
За словами заступника сільського голови з питань діяльності виконавчих органів влади однієї з деокупованих сільських громад, майже всі укриття вони ремонтували або будували коштом “військового” ПДФО. При цьому громада постійно допомагала армії: “Ми ремонтували приміщення, де жили військові, закуповували все необхідне для тих, хто виїжджав на виконання бойових завдань на Схід. А потім все це забрали”, – констатує заступник сільського голови.
Щоб компенсувати відсутні податкові надходження, місцеве самоврядування почало розвивати міжнародну співпрацю. Різні недержавні організації та благодійні фонди, а також іноземні муніципалітети тісно співпрацюють з українських громадами. Наразі вони спільно реалізовують низку проєктів – від гуманітарної допомоги до розвитку бізнесу і створення хабів соціальної та психологічної допомоги.
Детальніше дізнатися про те, якою на сьогодні є ситуація у громадах Чернігівської області та решти регіонів України можна у дослідженні Центру спільних дій за посиланням.
З 15 листопада 2023 року по 17 січня 2024 року Центр провів масштабне дослідження стійкості громад під час війни: 60 напівструктурованих інтерв’ю з представниками ОМС і кабінетне дослідження стратегічних документів територіальних громад, яке передбачало оцінку та аналіз ефективності стратегій розвитку, планів відновлення та/або їх проєктів. Центр спільних дій зберігає анонімність учасників дослідження задля їхньої безпеки.
 

Останні новини Чернігівщини

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима

Чоловіка засуджено за замах на умисне вбивство вітчима 14:01

За процесуального керівництва прокурора Чернігівської окружної прокуратури доведено вчинення суспільно-небезпечного діяння 32-річним місцевим мешканцем замаху на умисне вбивство (ч.2 ст.15, ч.1 ст. 115 КК України).

У Чернігові вшанували пам'ять жертв Другої світової війни та вклонилися перед всіма, хто боровся з нацизмом 13:59

В.о. міського голови Олександр Ломако, заступники міського голови, голова міської ради ветеранів Ірина Четвертак та громадськість, вшанували пам'ять всіх жертв Другої світової війни. Поклали квіти до пам'ятного знаку у сквері Магдебурзького права, а також стели загиблим в АТО/ООС.

 Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом

Як у поминальні дні дістатися до міських кладовищ громадським транспортом 13:56

До уваги мешканців Чернігова та гостей міста! Управління транспорту, транспортної інфраструктури та зв'язку міської ради інформує про те, як можна доїхати до міських кладовищ (окрім «Яцево») у поминальні дні.

Городнянські поліцейські оперативно затримали зухвалого крадія 13:51

Поліцейські ВП №3 (м. Городня) Чернігівського райуправління поліції впродовж кількох годин встановили та затримали зловмисника, який незаконно заволодів мотоциклом жителя одного з сіл Городнянської громади та в сусідньому селі викрав речі з обійстя іншої заявниці. Зловмисника затримано та поміщено до ізолятора тимчасового тримання.

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років

Цього року Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років 10:47

Україна приєдналися до європейської традиції відзначення цієї дати. Для Європи 8 травня – точка відліку закінчення війни, перемога над страшним злом нацизму, нагадування про катастрофу війни, а не про тріумф одних народів над іншими, переможців над переможеними.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини